• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Nakil merkezleri bağışçı bekliyor

Nakil merkezleri bağışçı bekliyor
Türkiye'de, 8 binin üzerinde nakil yapabilecek 119 organ nakil merkezi bulunduğu, yüzde 50 kapasiteyle hizmet veren bu merkezlerin organ bağışında bulunacakları beklediği bildirildi.


SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Türkiye'de, 8 binin üzerinde nakil yapabilecek 119 organ nakil merkezi bulunduğu, yüzde 50 kapasiteyle hizmet veren bu merkezlerin organ bağışında bulunacakları beklediği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Sağlık Bakanlığı'nın organ bağışına yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirdiğini anlattı.

Kadavradan organ naklinin Türkiye'de düşük olduğuna değinen Kapuağası, Avrupa'da beyin ölümü tespit edilenlerin büyük kısmının bağışta bulunduğunu, örneğin İspanya?da beyin ölümü gerçekleşenlerin yüzde 85?inin organlarının bağışlandığını ancak Türkiye?de bu oranın yüzde 22?de kaldığını söyledi.

Düzenledikleri eğitim programlarıyla organ bağışını artırmayı hedeflediklerini aktaran Kapuağası, 5 yıllık hedefleri doğrultusunda organ bağışını iki katına çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi.

- "Kadavradan bağış sayımız artarsa dünyada en çok nakil yapan ülke konumuna geliriz.

Türkiye'de en çok böbrek nakli yapıldığını belirten Kapuağası, şunları kaydetti:

"Şu anda böbrek bekleyen 22 bin kişi var. Yıllık 3 bin nakil yapıyoruz. 2 bin 950 böbrek naklimiz var ama bunların yüzde 75?inin üzeri canlıdan nakil. Yüzde 25?i ancak kadavra bağıştan nakil. Bunu karaciğer izliyor. Onda da 2 bin 200 bekleyen hastamız var. 1200 civarında da yıllık naklimiz var ama bunlar dünyadaki rakamlara baktığımız zaman, ilk 3 arasında, ilk 4 arasındaki nakil sayıları. Bağış olursa, kadavradan bağış sayımız artarsa, biz dünyada en çok nakil yapan ülke konumuna geliriz."

- "8 binin üzerinde nakil yapabilecek kapasitemiz var"

Organ nakline yönelik Türkiye'nin alt yapısının en iyi seviyede olduğunu ifade eden Kapuağası, şöyle devam etti:

"Yasal düzenlemelerimiz Avrupa'dan daha iyi. Teknik altyapımız Avrupa'dan daha iyi. Ayrıca hastane ve personel altyapımıza baktığımız zaman oldukça iyiyiz. 119 nakil merkezimiz var Türkiye'de. Yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyor. 4 bin daha nakil yapabilecek kapasitemiz var. 8 binin üzerinde nakil yapabilecek kapasitemiz var. Bizim her türlü altyapımız çok iyi. Bizdeki organizasyon dünyanın hiçbir yerinde yok. Yurt dışından gelen doktorlarımız bile mükemmel bir organizasyon olduğunu söylüyorlar. ABD'den gelen doktorlarımız bunu söylüyor. 'Mükemmel bir organizasyon, uçağım hazırdı, helikopterim hazırdı. Nasıl bu organizasyonu sağladınız' diyorlar.

Bu haber toplam 2372 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim