• BIST 9464.73
  • Altın 2488.057
  • Dolar 32.5993
  • Euro 34.7989
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Nakil merkezlerine bir darbe daha!

Nakil merkezlerine bir darbe daha!
Sağlık Bakanlığı, yılda 3 nakli gerçekleştirmediği gerekçesiyle yalnızca 5 kalp nakil merkezini değil, aynı gerekçeyle bu yıl 7 karaciğer, 1 böbrek nakli merkezini de kapattı.

Sağlık Bakanlığı, yılda 3 nakli gerçekleştirmediği gerekçesiyle yalnızca 5 kalp nakil merkezini değil, aynı gerekçeyle bu yıl 7 karaciğer, 1 böbrek nakli merkezini de kapattı.

Kalp bakkalda mı satılıyor?

Sağlık Bakanlığı, Osmangazi Tıp Fakültesi, Erciyes, Ankara Başkent, İstanbul Başkent, Yeditepe ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Kartal Koşuyolu Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Karaciğer Nakil Merkezleri'nin ruhsatı iptal etti. Ayrıca, annesinden alınan böbrekle sağlığına kavuşmayı beklerken 4.5 ay sonra AIDS'e yakalanarak hayatını kaybeden Ahmet Emin Bilgin isimli hastanın böbrek naklini yapan Medical Park Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin böbrek nakil ruhsatı da soruşturma nedeniyle geçici olarak iptal edildi.

TEK SORUN BAĞIŞ
Nakillerde çözülmesi gereken tek problemin organ bağışı olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Bahri Kemaloğlu, şu bilgileri verdi: "Beyin ölümleri bildirimi sürekli artıyor ancak bağış oranlarımız halen düşük, yüzde 24-25'ler seviyesinde. Kadavrayı arttırdığımız zaman sorun çözülecek. Yurtdışında yapılan her türlü nakil artık Türkiye'de de yapılabiliyor. Hekimlerimiz bu konuda çok başarılı. Dünya standartlarına göre yoğun bakım yatak başına yılda 1 donor bildirimi olmalı.

Cerrahpaşa, 'kalp var mı ki yapalım' diyor ancak Cerrahpaşa'nın 100 kadar yoğun bakım yatağı var ama 2011'de 3 donor çıkmış. Uludağ Üniversitesi geçen yıl 1 veya 2 donor bildirimi yapmıştı. Toplantıda bunu açıkladığımızda Rektör bu konuyla bizzat ilgileneceğini söyledi ve bu yıl 23 beyin ölümü bildirimi yaptılar. 7'si bağış yaptı ancak onlar bildirimde bulunmayı başardılar. Demek ki 22 bin organ bekleyen hastayı kurtarmak mümkün olubaliyor.

Yine Cerrahpaşa bugüne dek 1 karaciğer, 3 kalp nakli yapmış. Ayrıca nakil ruhsatları iptal edilmiyor, gözden geçirip durumlarını düzeltmeleri isteniyor. İsterlerse tekrar başvuru yapabiliyorlar. 23 bin hasta organ bekliyor ve bu insanların tek kurtuluş şansı nakil. Hastalar, organ bekleme listesinde ölüyor. Bakanlık olarak bu işin mümkün olan her yerde yapılmasını istiyoruz. Nakillere prestij olarak değil sağ kalım olarak bakıyoruz."


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2063 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim