• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Nöbet dayatmaya ne gerek vardı; daha mantıklı bir yol varken?

Nöbet dayatmaya ne gerek vardı; daha mantıklı bir yol varken?
Fazla mesai yapılacaksa bu gönüllülük esasına göre yapılmalıdır. 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı genelge uygulanırsa Aile Hekimlerine sıra bile gelmeyecektir. Gelse de gönüllü çalışmak isteyenler olacaktır. İstek dışı nöbete hiç gerek kalmayacaktır.

Fazla mesai yapılacaksa bu gönüllülük esasına göre yapılmalıdır. 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı genelge uygulanırsa Aile Hekimlerine sıra bile gelmeyecektir. Gelse de gönüllü çalışmak isteyenler olacaktır. İstek dışı nöbete hiç gerek kalmayacaktır.

Dünya çalışma örgütlerinin belirlemiş olduğu haftalık 40 saatlik çalışma saatinin üstü bir çalışma saatini gerektiren uygulamalar, gönüllü olmadığı sürece insan haklarına aykırıdır.

Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarına nöbet kanunda değişik yapılması gerçekten gerekli miydi? Gerçekten Aile Hekimliği uygulamasının ruhunu sabote edecek bir dayatma yapılmak zorunda mıydı? Bu dayatmadan önce tüm çözüm yolları denenmiş miydi?

Personel açığı meydana geldiğini farz edelim. Bu halde aklımıza ilk gelen soru şudur: Mevcut personel optimum verim alınacak şekilde kullanılıyor mu? İşte anahtar cümle budur; “mevcut personelin optimum verim sağlaması”.

Sağlık Bakanlığı aslında personel açığına ilaç olsun diye 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı genelge yayınlamıştı. Bu genelgeden Pratisyen Hekimlerin kaçının haberi var, acaba?

Bu genelge incelendiğinde mevcut personelin optimum verimde çalışması amaçlanmıştır. Genelgede asli unsur hastane içi ve il içi pratisyen hekim kadroları iken, tek bir pratisyen hekime davet gönderilmeden doğrudan uzman hekimlere altın tepsi içinde sunulmuştur. Şu an da uzman hekimlerimiz bu genelgeye göre gönüllü olarak mesai dışı poliklinik yapıyorlar. Neden yapmasınlar ki, ayda 5-6 gün mesai dışı poliklinik yapan uzman hekim, yaklaşık 1500-2000 tl ye kadar ek mesai ücreti almaktadır.

Bu genelgeden düne kadar bizimde haberimiz yoktu. Hastane veya hastane dışında çalışan pratisyen hekimlerin de haberi olduğunu zannetmiyoruz. Bu genelgeden haberi olan hekim arkadaşlarımızın da, çalışma taleplerine yanıt alamadıklarını da biliyoruz. Acaba bu güne kadar kaç pratisyen hekime bu genelgeye göre çalışma ve ödeme teklifi yapılmıştır. Biz Gaziantep Aile Hekimleri Derneği (GAHEDER) olarak Kamu Hastaneleri Başhekimlerinin ihtiyaçları var idiyse, kaç pratisyen hekime davetiye gönderdiklerini ve kaçından olumsuz cevap aldıklarını kamuoyu ile paylaşmalarını ve belgeleri ibraz etmelerini istiyoruz.

Acaba, Sağlık Bakanlığı ısrarla personel açığı için baskı yapan yöneticilere, bu genelge hükümlerini pratisyen hekimler için uygulayıp uygulamadığını sormuş mudur? Zannetmiyoruz, Şayet sorulmuş olsaydı, uygulanmadığı görülecekti. Zaten yöneticiler eğer il içindeki pratisyen hekimleri davet etselerdi, kamu hastanelerinin acillerinde gönüllü hekimler sayesinde açık kalmamış olacaktı. 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı genelge hükümleri uygulansaydı böyle bir kanun değişikliğine belki hiç ihtiyaç duyulmayacaktı.

Sonuç olarak; Fazla mesai yapılacaksa bu gönüllülük esasına göre yapılmalıdır. 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı genelge uygulanırsa Aile Hekimlerine sıra bile gelmeyecektir. Gelse de gönüllü çalışmak isteyenler olacaktır. İstek dışı nöbete hiç gerek kalmayacaktır.

Kamuoyuna, saygıyla duyurulur…

GAZİANTEP AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ
(GAHEDER)

 

NOT: 28.01.2010 tarih ve 3524 sayılı Genelgeye Ulaşmak İçin Tıklayınız

Bu haber toplam 2255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim