• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Obezite anaokullarına sıçradı

Obezite anaokullarına sıçradı
Şişmanlık artık ana sınıfı öğrencilerinin de sorunu. Araştırmalara göre her 3 çocuktan 1’i aşırı derecede şişman. Çocuklarımızın sağlığı için ilk görev anne-babalar ve öğretmenlere düşüyor.

Bilimsel araştırmalara bakacak olursak şişmanlığın artık her yaş grubunu tehdit ettiğini söylemek hiç de aşırı olmaz. 2008, 2009 ve 2010 yıllarında yapılan anaokullarında çocukların boy ve kilo durumu değerlendirmeleri her 3 çocuktan 1’inin klinik şişmanlık kadar aşırı yağlı olduğunu ortaya koydu.  Şişmanlığa etki eden birçok faktörün olduğunu hepimiz biliyoruz ama derin etkilerinin bu çocukları ileride nasıl etkileyeceği ile ilgili deneyimlerimiz yok. Çünkü biz Amerika kadar sorunu sosyal boyutta yaşayacağımız sınıra daha gelmedik. Bunun için acil beslenme eğitimi ile sorunu kökten çözmek durumundayız.

Kilolu çocuk, şişman yetişkin oluyor

Önce şişmanlığın bir tanımını tekrarlamakta fayda var. Şişmanlık yaşam boyu süren kronik bir enerji metabolizması bozukluğudur. Vücuda harcanandan fazla enerji alınmasıdır. Çocuk ve gençlik döneminde ortaya çıkan şişmanlığın, gelecekte bu bireylerde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olacağı düşünülmektedir.  Çocukluk çağı şişman bireylerin yaklaşık yüzde 30’unun ileride şişman yetişkinler olacağı rapor edilmektedir. Belki bu uyarılar anne ve babaların ne derece dikkatli davranmaları gerektiği ile ilgili bir ışık olur. Çünkü şişman çocukların çoğunluğunda şişmanlığa neden olabilecek tıbbi bir neden olmayabilir ki buna eksojen obezite denir. Yani sadece anne ve babanın yemek yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktivitesizlikten etkilenen şişmanlık türüdür. Burada aile de kendine çeki düzen vermeli çocuğun genlerinde olan potansiyel kilo durumunu ortaya çıkarmaması için yemek yeme düzenini hızla değiştirmelidir. Şişman çocuklarda en belirgin özellikleri yorgunluk, nefes almada güçlük, hareket azlığı ve bacaklarda ağrı yakınmalarıdır. Sağlık üzerine etkilerine bakıldığında bu çocuklarda yürümede gecikme, sıklıkla pişik ve deri enfeksiyonları görülür. Büyümenin erken tamamlanması nedeniyle kemik yaşları yaşıtlarına göre ileri, düz tabanlık ve bacaklarda eğrilik, erken ergenlik belirtileri, kalp-damar hastalıkları, yüksek kan lipid profili en çarpıcı belirtileridir.

Önlem almak için büyümesini beklemeyin

Şişmanlık her yaş grubunda görülmekle birlikte fizyolojik olarak hızlı yağ depolanmasının meydana geldiği yaşlarda daha sık görülmektedir. Çocukluk döneminde en sık olarak yaşamın ilk yılı, beş-altı yaş arası ve püberte döneminde olmaktadır. Beş yaşından önce ve 15 yaşından sonra başlayan obezite daha tehlikelidir. Okul öncesi yaşlarda şişman çocukların yüzde 26-41’inin okul çocuklarında şişman olanların yüzde 42-63’ünün erişkin yaşta şişman kalmaya devam ettiği gösterilmiştir. Beslenme bilimcileri eğer önlem alınmazsa tüm dünyadaki yetişkinlerin yüzde 20’sinin (150 milyon kişi), çocuk ve adolesanların yüzde 10’unun yani 15 milyon kişinin şişman olacağını öngörüyor.

Selahattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim