• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 25 °C

Obezite artıyor sarı noktalı hastalar çoğalıyor

Obezite artıyor sarı noktalı hastalar çoğalıyor
Çağın hastalığı obezite, sarı noktayı tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Hüsnü Güzel, "Kilo problemi olan kişilere Akdeniz diyeti öneriyoruz. Tereyağı, kırmızı et ve kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durmaları şart" diyor

Genetik geçişli bir göz problemi olan sarı nokta hastalığına neden olan önemli sorunlardan biri de obezite. Aşırı şişmanlığın, görme merkezi olan sarı noktaya zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Hüsnü Güzel "Çağın hastalığı obezite sarı nokta hastalığını tetikliyor" diyerek, hastalığa karşı Akdeniz diyetini önerdi.

PARALEL İLERLİYOR
Aşırı şişmanlık neden sarı nokta hastası yapar?
Sarı nokta tabakasının işlevinin bozulması ile oluşan ve halk arasında 50 yaş sonrası hastalığı olarak bilinen makula dejenarasyonu; Türkiye'de artan obezite sorunuyla paralel artış gösteriyor. Kişinin yaşı ve kalıtımsal özelliklerinin yanı sıra kilosu da bu hastalığı yakından ilgilendiriyor. Şişmanlık, oksidatif stresi artırarak görme merkezimiz olan sarı noktaya zarar verebiliyor. Şişmanlarda sarı nokta hastalığının daha sık görülmesindeki diğer neden de iltihabın bir göstergesi olan C-reaktif proteinin (C-RP) rolüdür. Şişmanlarda, C-RP yüksekliği, iltihabın bu grupta daha sık görülmesine neden olur.

İŞ YAPAMAZ HALE GELİR
Sarı nokta tedavi edilmezse ne tür sonuçlara yol açar?

Sarı nokta hastalığı tedavi edilmediği takdirde, kişinin görme oranı yüzde 95 oranında azalıyor. Hasta; kitap ya da gazete okuyamaz, televizyon seyredemez ve araba kullanamaz hale gelebiliyor. Gündelik ev işlerini kendi başına halledemeyen hastalar, mutsuz oluyor. Yakınları da bundan çok etkileniyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3703 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim