• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Obezite çıkmazından kurtulmanın yolları

Obezite çıkmazından kurtulmanın yolları
Yaşam boyu sürecek kilo kontrolü için en iyi yol, düzenli egzersiz ve uygun beslenme programı uygulamaktan geçer. Çabuk kilo verdiren diyetler, gereksinim duyulan besin öğelerini ...

Yaşam boyu sürecek kilo kontrolü için en iyi yol, düzenli egzersiz ve uygun beslenme programı uygulamaktan geçer. Çabuk kilo verdiren diyetler, gereksinim duyulan besin öğelerini karşılaz. Yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzında değişiklik yaratmadığı için başarısızlığa mahkumdur. Popüler diyetler sadece kilo verdirmemekle kalmaz beraberinde birçok hastalığı getirir. Amenore (adetten kesilme), uyku bozuklukları, kabızlık, ishal (laksatif kullananlarda), erken doyma hissi, karın ağrıları, soğuğa tahammülsüzlük en sık görülen yan etkilerdir.

Niye zayıfladığım kiloda kalamıyorum

Sık sık diyet yapmak bazal metabolizma hızını düşürür, kilo vermeyi güçleştirir. Düşük enerjili kısa süreli zayıflama diyetlerinde de çok hızlı ağırlık kaybı olur. Bu durum vücudun kendini yeni koşullara ayarlaması ve uyum sağlar. Zaman içerisinde vücut daha az enerji sağlayarak enerji tasarrufu moduna geçer. Bu kısır döngü obezite için tehlikenin başladığı bir eşiktir. Başarısızlıkla sonuçlanan diyetlerde birey bu kez düşük karbonhidrat, yüksek protein programına tabi olur. Bu da kas dokusu kaybıyla sonuçlanır. Ayrıca, böyle bir diyet böbrek bozuklukları, su kaybı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik gibi sorunlara da yoldadır. Kişi kendine bir süre sonra neden kilo verdiğim halimi koruyamıyorum sorusunu sıkça sorar. Yanıt basittir: Uygulanan diyetler kilo kaybını engellemeye yönelik metabolik ve davranış değişikliklerinden yoksundular. Vücudunuz her yeni diyette ağırlığı korumak için gerekli enerji miktarını düşürdü.

Su içsem yarıyor grubu

Böylece artık ‘Su içsem yarıyor’ grubuna dahil oldunuz. Peki bu döngüden kurtulmanın hiç mi yolu yok? Konuyu magazine indergemeyin. İyi bir kilo korumaya temel sağlayan beslenme planı yaparken ilk aşamada vücut ağırlığının yüzde 5-10’unun kaybı hedeflenmeli. Bu düzeyde bir kilo kaybı bile şişmanlığa bağlı risk faktörlerinde azalmaya neden olabilir. Amaç, kısa dönemde fazla kilo kaybı değil, uzun dönemde anlamlı ve kalıcı kilo kayıplarının sağlanması ve yaşam boyu sürecek davranış değişikliklerinin kazanılmasıdır. Kilo verdikten sonra yeniden kilo alımının önlenmesi veya kilo veremeyen obez kişilerde daha fazla kilo alımının engellenmesi de önemli bir korunma ve kilo kontrol yöntemidir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim