• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Obezite küresel krize dönüşüyor!

Obezite küresel krize dönüşüyor!
Bilim adamları 2030 yılında obez kişi sayısının Amerika’da 65 milyon ve İngiltere’de 11 milyonu geçeceğini bildirdi.

Uzmanlar sorunun dünya çapında büyük bir kriz olduğunu ancak yavaş yavaş ilerlediği için kimsenin farkında olmadığını belirtti.

Obezitenin sonuçları ise hem maddi hem manevi yıkıcı.Japonyave Çin’de her 20 kişiden biri obez, Hollanda’ da her 10 kişiden biri obez, ve İngiltere’de her 4 kişiden biri obez , Amerika’da ise her 3 kişiden biri obez. Uzmanlar sorunun gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkıp az gelişmiş ülkeleri de etkisine altına aldığını belirtti.

Uzmanlar, vücut kitle indeksinin (kilo ve boy oranının) 30 kg/m üzerindeki kişi sayısının yıldan yıla arttığını ve yapılan araştırmaların dunya genelinde büyük bir artış eğilimi gösterdiğini ilan etti. Japonya ve Çin’ de her 20 kişiden biri obez, Hollanda’ da her 10 kişiden biri obez, ve İngiltere’ de her 4 kişiden biri obez , Amerika’ da ise her 3 kişiden biri obez.

Gelişmiş ülkelerde obez kişi sayısının yükselişi 1970 ve 1980’ler olarak görülüyor. Ancak obezitenin geliri düşük ülkelere de yayılmaya başlaması raporun altını çizdiği diğer bir gerçek. Dünya çapında bir milyar 500 milyon kişi fazla kilolu.

Uzmanlar fiziksel aktivitelerin azalması, yemek sektöründeki tüketim alışkanlıklarının giderek kötüleşmesini ilk nedenler olarak görüyorlar.

Uzmanlar hükümetlerin sorunu , tarımsal politikaları kötü yönetmek, sağlıksız ürünleri yasaklama ve kısıtlama getirmedikleri gibi okullarda da öğrenci yemeklerini düşünmeden sunmalarının sorunu daha da başıboş bıraktığını ifade ettiler.

Sonuçlar ise akut ve kronik bir çok hastalığı beraberinde getirirken örneğin Amerika’daobezitenedeniyle 7-8 milyon kişinin diyabet, 6.8 kişinin koroner kalp hastalıkları, 539.000 kişininkanserolmasını beraberinde getireceğini tahmin ediyor.

Uzmanlar sorunla baş etmek için kısa sürelidiyetprogramları ile günde 500 kalori kesmek yerine, uzun vadeli kalıcı bir beslenme için günde 100 kalori keserek 3 yılda sağlıklı oranı yakalamalarını tavsiye ediyorlar.

Profesor Boyd Swinburn “Burada obezitenin bir salgın olarak yayıldığı üzerine yaptığımız raporu paylaşmak için bulunuyoruz. Asıl mesaj bu sorun büyük küresel bir kriz ancak kriz olarak ele alınmamasının nedeni yavaş yavaş ilerliyor olmasından kaynaklanıyor.

Eğer bir şey yapılmazsa küresel olarak sağlık bütçelerinde büyük bir darbe yapacak” ifadelerine yer verdi. Asistan Profesor Clare Wang “Bu raporda sadece Amerika’ya bakmadık,Amerikave İngiltere’yi inceleyerek karşılaştırmalarda bulunduk.

Obezite gelişmiş ülkelerde çok yüksek ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde de sorun büyümeye başladı.” açıklamasında bulundu.

James Salmon “Ben öğretmenim ve kilolu öğrencilerim de var farkındayım sorunun bence çok fazla tatlı ürünün piyasada olması fiziksel aktivitenin olmaması sorunu büyütüyor.

Daha iyi bir diyete ve sporu içine alan bir diyete ihtiyaçları var. Ben Amerika’da bulumdum sorun orada daha büyük ben kendim kiloluyum ama Amerika’da kendimi çok zayıf hissettim. Bu sorunun 25-30 yılda daha da büyüyeceğini düşünüyorum.

Devletin rolü önemli okullarda porsiyonlar ve seçilen yemeklerle öğrencilere neler yemelerini öğretiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Lynn Anthey ise “Bugün bence insanlar çok fazla kötü yemekler
yiyorlar piyasada çok fazla fast-food var ancak biz ailecek sağlıyız vejetaryen besleniyoruz ve spor yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim