• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Obezite şehirden besleniyor

Obezite şehirden besleniyor
Obezitede çevresel faktörler de en az genetik ve hormonlar kadar etkili. Büyük şehir hayatının en büyük dezavantajı olan öğle yemeklerini dışarıda yemek zorunluluğu şişmanlığı besliyor.

Obezitede çevresel faktörler de en az genetik ve hormonlar kadar etkili. Büyük şehir hayatının en büyük dezavantajı olan öğle yemeklerini dışarıda yemek zorunluluğu şişmanlığı besliyor.

Genetik ve hormonal faktörlerin dışında obeziteye neden olabilen en önemli çevresel faktör, beslenme alışkanlığıdır. Obeziteye yatkınlık, kısmen genetik faktörlerle belirleniyorsa da, ‘obezojenik’ yani kilo yapmaya elverişli bir çevreye de ihtiyaç duyar. Genetik yatkınlık olduğunda, obezitenin ağırlığı, yaşam tarzı ve çevresel şartlara bağlıdır. Obeziteye genetik yakınlığı çok güçlü olan kişiler, kolay kilo alacakları halde, dirençli olanlar ‘obezojenik’ ortamda çok az kilo alacaklar. Çevremiz, limitsiz olarak kolay elde edilen, ucuz, lezzetli ve enerji yükü besinlerle dolu. Buna, düşük fiziksel aktiviteli yaşam tarzı da eklendi. Bu koşullar, yüksek enerji alımını ve düşük enerji kullanımını uyarır. Öte yandan tüketime hazır ürünlerin, annenin çalışma hayatına girmesiyle birlikte öğünlerimizde daha fazla yer alması da diğer bir tehdit.

Şişmanlıkta grup psikolojisi

Büyük şehirlerde yaşamanın en önemli dezavantajı öğle yemeklerini dışarıda yemek zorunluğudur. Bu durum fast food restoranlarının da var oluş nedenidir. Atıştırılan besinlerin yüksek kalorili ve yağlı olması sadece çalışan grubu değil çocukları da şişmanlık riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Dahası obezite fast food’un büyük porsiyonlarıyla servis ediliyor. Grup halinde yemek yiyenlerin birbirlerinden etkileniyor ve kısır döngü başlıyor. Yine de bu tablo içinde bile ailevi riskin sadece genetik faktörlere bağlı olduğunu söylemek zordur. Çalışmalar, obezite gelişiminde genetik faktörlerin rolünü açıkça göstermekle birlikte, tehlikenin büyüklüğünü belirleyemedi. Son verilere göre annenin açlık yaşaması doğan çocuklar da obezite riski ve insülin direnci eğilimimini artırıyor. Bu özellik nesillere aktarılabiliyor.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2591 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim