• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Obezitede en yüksek yüzdeyi kadınlar oluşturuyor

Obezitede en yüksek yüzdeyi kadınlar oluşturuyor
Obezitede Amerika'lılar yine lider. Dünya genelinde en yüksek yüzdeyi ise kadınlar oluşturuyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) ekonomik, çevresel ve sosyal istatistikleri içeren 2011-2012 raporunda, yüksek kilo ve obezitedeki artışın en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Obezitenin hipertansiyon, yüksek kolestrol, diyabet, kalp hastalıkları, astım, kas-iskelet hastalıkları ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın risk faktörü olduğu anımsatılarak, aşırı kalori tüketimi, az fiziksel aktivete, genetik yatkınlık ve endokrin sistemi hastalıklarının obeziteye yol açan bazı faktörlere dikkati çekildi.

Obezitenin ekstra sağlık harcamalarına neden olduğu da ifade edildi.

Türkiye, ortalamanın altında

Rapora göre, 15 yaş ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke yüzde 33,8 ile Amerika. Amerika'da obez kadın oranı yüzde 35,5'i bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2 düzeyinde.

Amerika'yı yüzde 30 ile Meksika, yüzde 26,5 Yeni Zelanda, yüzde 25,1 ile Şili, yüzde 24,6 ile Avusturalya izliyor. Obezite oranı Kanada'da yüzde 24,2, İngiltere ve İrlanda'da yüzde 23, Lüksemburg'da yüzde 22,5, Estonya'da yüzde 20,2, İzlanda'da yüzde 20,1 düzeyinde.

Türkiye'de ise obezite oranı yüzde 15,2 ile yüzde 16,9 olan OECD ortalamasının altında. Türkiye'de kadın obezite oranı yüzde 18,5, erkek obezite oranı da yüzde 12,3.

Obezite oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 3,8 ile Kore, yüzde 3,9 ile Japonya. Bu ülkeleri yüzde 8,1 ile İsviçre izliyor.

Obezite kadınlarda daha fazla

OECD raporuna göre, erkek ve kadının obezite oranları birbirine yakın olmakla bu bazı ülkelerde farklılık gösteriyor. Ayrıca, kadınlarda obezite oranı erkeklerden fazla. OECD ortalamasına göre, kadınlarda obezite oranı yüzde 17,2, erkeklerde obezite oranı ise yüzde 16,7.

Kadın obezite oranının erkeğe göre fazla olduğu ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Yeni Zelanda, Hollanda, Meksika, İsrail, İrlanda ve Şili bulunuyor.

Erkek obezite oranının kadına göre fazla olduğu ülkeler ise İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, İtalya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Yunanistan ve Almanya

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim