• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Obeziteden her yıl 2.8 milyon kişi hayatını kaybediyor!

Obeziteden her yıl 2.8 milyon kişi hayatını kaybediyor!
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunuyor” dedi.

'Güvenli Gıda Günleri' kapsamında Konak Belediyesi ve Kalder İzmir Şubesi işbirliği ile Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde "Harekete Geç, Doğru Beslen, Obeziteden Korun” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, halkın sağlığı ile yakından ilgilenmenin belediyelerin de en temel görevleri arasında bulunduğunu söyledi. Tartan, “Halkın sağlığını yakından ilgilendiren çok sayıda taramalar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi amacıyla çeşitli sağlık kuruluşlarıyla ortak hareket ediyoruz” diye konuştu.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezite hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar ise, hareketsiz yaşamın ve sağlıksız beslenmenin obeziteye yol açan en önemli etmenler olduğunu kaydetti.

Moderatörlüğünü EÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Karakaya'nın üstlendiği panelde konuşan EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2008 yılında 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunduğunu söyledi.

DSÖ'nün yaptığı araştırma kapsamında dünya genelinde obezite hastalığının en fazla ABD'de görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Saygılı, “Ülkemizde Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinoloji Hastalıkları Prevalans Çalışması araştırmalarına göre yüzde 22 olan obezite oranı yüzde 32'ye yükselmiştir.

Fazla kilolu ve obezite oranı giderek artıyor. Obezite bazı kanser türlerine, kireçlenmelere, felç, uyku apnesi, astım ve solunum yetmezliği gibi pek çok hastalıklara da neden olabiliyor" dedi.

Obezitenin tanısı ve türleri, neden olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Saygılı, obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Fiziksel Aktivite Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Ceyhan Vardar ise, obeziteden dünyada her yıl 2.8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5067 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim