• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Obeziteyi erken tespit etmek mümkün

Obeziteyi erken tespit etmek mümkün
Çocuklarda kilo problemlerinin takibi için, basit ve hızlı bir yöntem belirlendi.

Journal Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, Amerika'da Agency for Healthcare Research and Quality isimli hükümet kuruluşu, çocukların boyun çevresinin 6 yaşından itibaren ölçülmesini öneriyorlar. Doktorlar genellikle bir çocuğun aşırı kilolu ya da obez olup olmadığını anlamak için vücut kitle indeksini kullanıyor. Fakat uzmanlar, vücut kitle indeksi kilonun boya olan oranı olduğunu ve kişinin sahip olduğu vücut yağını belirlemede iyi bir gösterge olmadığını belirtiyorlar.

Araştırmacılar yağ seviyesini ayarlamak için daha kesin yollar arıyorlar. Bunlardan biri göğüs çevresinin ölçülmesidir. Araştırmacılar, bu yöntemin yetişkinlerde yüksek kan basıncı, şeker ve kalp hastalığı gibi sağlık riskleri ve göbek yağını belirlemede vücut kitle indeksinden daha iyi olduğunu açıkladılar. Diğer yöntem ise üzerinde daha az çalışılmasına rağmen yetişkinlerde obezite ve sağlık risklerinin potansiyel bir belirleyicisi olarak görünen boyun çevresinin ölçümüdür.

Michigan Üniversitesi'nde yeni yapılan bir araştırmada, vücut kitle indeksinin vücudun yağ oranını belirlemede kesin bir gösterge olmamasından bu yana, çocukların aşırı kilolar ve obezite açısından gözlenmesi için boyun çevresinin ölçümünün ne kadar etkili olduğu araştırıldı.

Araştırmacılar, çocuklarda boyun çevresi ile göğüs çevresi ölçümlerinin daha hızlı ve daha rahat olduğunu kaydettiler. Ayrıca, boyun çevresinin ölçümünün özellikle iyi bir öğle yemeği yiyen çocuk için göğüs çevresinden daha tutarlı sonuçlar verdiği ifade edildi.

Çalışmada, yaşları 6-18 arasında değişen bin 102 çocuk ile gencin kilo, boy, göğüs ve boyun çevresi ölçüleri alındı. Araştırmacılar, kızlarda ve erkeklerde vücut kitle indeksi ve göğüs genişliği ile boyun çevresi ölçümünün aralarında uygunluk sağladığını tespit ettiler.

Obezite için iyi bir gösterge olmasının yanında, boyun çevresi ölçümünün çocuklarda uyku apnesi riskini belirlemede faydalı olabileceği belirtildi.

Zaman Online

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3976 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim