• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

'Ödüllü deney' yüz felci tedavisinde umut oldu

'Ödüllü deney' yüz felci tedavisinde umut oldu
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi'nde yürütülen ve Plastik Cerrahi Kurultayı'nda ödül alan deneysel projeyle yüz felci tedavisinde olumlu sonuçlar elde edildi.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi'nde yürütülen ve Plastik Cerrahi Kurultayı'nda ödül alandeneysel projeyle yüz felci tedavisinde olumlu sonuçlar elde edildi.

AEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Ozan Luay Abbas tarafından yürütülen "Deneysel Yüz Felci Modelinde Yağ Dokusu Kökenli Kök Hücre Uygulaması ile Çapraz Yüz Sinir Grefti Boyunca Akson Yenilenmesinin Arttırılması" isimliçalışma kapsamında, yüz felci oluşturulan sıçanlarda yüz hareketlerinin tekrar kazanılması için yapılan cerrahi sinir tamirlerinde kök hücre uygulamasıyla olumlu sonuç sağlandı.

Başkent Üniversitesinin teknik desteğiyle yürütülen çalışma, 2014 yılında Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nin düzenlediği yarışma kapsamında Plastik Cerrahi Kurultayı'nda deneysel dalda ikincilik ödülüne layık görüldü.

Çalışma hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Abbas, yağ dokusunun yenileyici tıp alanında umut verici bir kök hücre kaynağı olduğuna dikkati çekti.

Kronik yüz felcinin cerrahi tedavisinde yağ dokusu kökenli kök hücrelerin etkilerini araştırdıklarını belirten Abbas, "Yüz felci oluşturduğumuz sıçanlarda bacaktan alınan sinirle yapılan cerrahi onarım esnasında kök hücrelerin kullanılmasıyla umut verici sonuçlar elde ettik" dedi.

Kök hücreler sinir iyileşmelerini olumlu etkiledi

Kronik yüz felci olan kişilere yüzün tekrar hareketlendirilmesi için bacaktan alınan sinir ile onarım yapıldığını ifade eden Abbas, bu uygulamayla elde edilen sonuçların tutarsız olduğunu savundu.

Tutarsızlığın başlıca sebebi olarak sinirin yetersiz iyileşmesini gösteren Abbas, şunları söyledi:

"Kök hücrelerle siniri desteklemek akılcı bir fikir olarak karşımıza çıktı. Bu amaçla, sıçanın yağ dokusundan elde ettiğimiz kök hücreleri laboratuvar ortamında çoğalttık. Daha sonra bu hücreleri bacaktan alınıp yüz felcinin cerrahi tedavisinde kullanılan sinirin çevresine bol miktarda uyguladık. Üç ay sonra yapılan çeşitli değerlendirmeler sonucunda, kök hücre uygulamasının sinir iyileşmesini olumlu bir biçimde etkilediğini gördük."

Sıçanlar üzerinde elde ettikleri olumlu sonuçların insanlarda uygulanıp uygulanamayacağını henüz bilmediklerini aktaran Abbas, farklı tekniklerle benzer deneysel çalışmalara devam edeceklerini ve bu yöntemleri klinik uygulamalara uyarlayıp insanlarda görülen yüz felci alanında olumlu katkılar sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu çalışmanın deneysel dalda ödüle layık görüldüğünü ve birçok uluslararası kongrede sunulduğunu anlatan Abbas, bunların kendileri için bir motivasyon ve moral kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim