• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"Ofiste ayakta çalışın"

"Ofiste ayakta çalışın"
ABD'nin saygın kurumu Mayo Klinik gün boyu oturmanın insan ömrünü kısalttığına dikkat çekti. Dünya devi şirketler 'ayakta ofis ortamı' oluşturmak için deneme çalışmalarına başladı.

Ofis ortamında "ayaklanma" var. Çünkü, oturarak çalışmanın sağlığa zararlı olduğunu belirten uzmanlar "Ayakta çalışın" önerisinde bulunuyor. Ayakta çalışanlar saatte 24 kalori daha fazla harcıyor. Böylece bir günde fazladan 192 kalori yakabiliyor. Bu da bir saatlik tempolu yürüyüşte harcanan kaloriyle eş değer. Çalışma düzenindeki yeni eğilimi, 'Oturmak öldüren bir aktivite mi?' başlıklı bir makale yayımlayan New York Times gazetesi duyurdu. başlattı. Dünyaca ünlü sağlık otoritesi Mayo Clinic'in uzmanlarından James Levine'in hazırladığı makalede, gün boyu süren oturma eyleminin vücudumuza verdiği zarar anlatıldı. Ofiste bilgisayar başında, evde ise televizyon karşısında oturmak olarak devam eden çemberin, insan sağlığına verdiği zararın birkaç saatlik egzersizle bile etkisiz kılınamayacağı vurgulandı.

3 SAAT SINIR ÖLÇÜ

Araştırmalar, gün boyu masa başında oturarak çalışan erkeklerin erken ölüm oranının, masa başında 3 saatten az oturarak çalışan erkeklerden yüzde 20 yüksek olduğunu gösterdi. Amerikan Kanser Derneği de, günde altı saatten fazla oturan kadınların üç saatten az oturan kadınlara göre yüzde 37 oranında erken öldüğünü ortaya koydu. Bunun üzerine, ofislerde "ayakta çalışma" akımı başladı. Amerika'da Google, Facebook ve orta ölçekli şirketler bu sistemi deneme sürecine girdi. ABD'nin 78 yaşındaki eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de çalışma masasını kullanırken ayakta durduğunu, "oturma"nın anlaşılmaz ve çok sağlıksız bir eylem olduğunu söylemişti. SABAH'a konuşan Türk uzmanlar da bu yeni ofis düzenini destekledi.

TÜRK UZMANLARDAN AYAKTA ÇALIŞMA ORTAMINA DESTEK
OP. DR. İSMAİL YILMAZ /İstanbul Ortopedi Merkezi Başhekimi:
İnsanların fiziksel yapısı hareket ister
Normalde insan vücudu hareketli olacak şekilde planlanmıştır. Devamlı oturmak ve sade bir hayat şekli vücudun iskelet ve kas sistemi ile kalp, dolaşım, sinir, sindirim sistemine zararladır. Uzun süre oturunca kaslar az çalıştığı için göbek çevresi yağlanması artar. Ayakta, hareket halinde daha çok kalori harcadığımız için metabolizma daha hızlı çalışır. Kilo alma riskimiz daha az olur. Ayakta çalışırken varis olmaması için ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.

UZM. DR. ÖZGÜR KASIMAY/ Marmara Üniversitesi Spor Fizyolojisi:
Hareketli olmak şartıyla ayakta durun
Oturarak çalışmaya mecbursak saat başı 10 dakika yürümek, iki kat merdiven çıkmak gibi hareketler yapabiliriz. Hem omurga sağlığı hem de kalori harcamak açısından egzersizler önemli. Ayakta çalışmak sağlıklı bir durum ama kesinlikle hareket etmek, bacak kaslarını çalıştırmak gerekli. 70 kiloluk bir kişi için bir saatte ayakta durmak, oturmaktan 24 kalori fazla harcatıyor. 8 saatte bu fark 194 kalori eder.

PROF. DR. ZiYA MOCAN/ İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı:
Ayaktayken metabolizma hızlanır
Ayaktayken metabolizma hızlanır. Oturma göbek çevresini büyütür. Şoförlerin göbek çevresi genel popülasyona göre daha fazladır. Ayakta çalışırken ortopedik tabanlı, altı yumuşak ve yüksek ökçeli olmayan, hava alma özelliği olan, sıkı olmayan, mümkünse yarım beden büyük, süet veya nubuk, altı lastik olan ayakkabılar tercih edilebilir.

Didem Seymen

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3364 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim