• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 159 milyon Euro'luk kredi

Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 159 milyon Euro'luk kredi
İstanbul'da yıllık 1,5 milyon hastaya hizmet veren Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi deprem çalışmaları kapsamında yıkılarak yeniden yapılacak. Bin yataklı olarak planlanan hastanenin ihalesi Nisan ayında yapılacak.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul'u muhtemel bir depreme hazırlayabilmek amacıyla oluşturulan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapılıyor.

Hastanenin tanıtım toplantısı İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İPKB Direktörü K. Gökhan Elgin, İslam Kalkınma Bankası’ndan Dr. Bassier Sallam, Sadık M. Teyeb ve Mimar Türker Köksal katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Al İhsan Dokucu, 14 büyük kamu hastanesinden biri olan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Mayıs ayı itibarıyla inşaatının başlayacağını söyledi. Yeni hastanenin yapım aşamasında sağlık hizmetlerinin hiçbir aksama olmadan devam edeceğini belirten Dokucu, “Bu yıl İstanbul, sağlık alanında tarihi günlere tanıklık edecek” dedi. İPKB’nin yeni hastanelerin yeniden yapımı ve güçlendirilmesi için 1.5 milyar TL’lik bir kaynak aktaracağını dile getiren Dokucu, “Merkezden dışarıya doğru geçişi başlattık. Yeni sağlık alanları geliştirmek için merkeze sıkışmış olan sağlık merkezlerini şehrin dışını taşımaya başladık” diye konuştu.

Projenin Mimarı Türker Köksal ise yeni hastanenin gelecekte her türlü değişim ve dönüşüme uygun olarak tasarlandığını belirterek, ”Avrupa’da bile örnekleri az bulunan ultra modern bir hastane yapıyoruz” dedi.

İhalesi Nisan’da Tamamlanacak

Sismik izolasyon teknolojisi ile yapılacak 1000 yataklı yeni hastanenin yapım ihalesi Nisan ayında tamamlanıyor. Hastanenin yeniden yapım finansmanı için geçtiğimiz yıl Hazine Müsteşarlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında 158 milyon 930 bin Avro tutarında fon anlaşması imzalanmıştı. İslam Kalkınma Bankası’ndan sağlanan bu fon Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeniden yapımında kullanılacak.

Yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verecek yeni hastane, olası bir depremin ardından kesintisiz hizmet verebilecek şekilde sismik izolasyon tekniği ve akıllı bina teknolojisiyle inşa edilecek.

Leed Gold (Yeşil Bina) Sertifikasına aday ilk kamu hastanesi olacak Okmeydanı E.A.H. deprem anında ve hemen sonrasında kesintisiz hizmet verecek.

Genel hizmet hastanesi olarak planlanan yeni hastanenin tek ve çift kişilik tüm odaları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta odası tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak şekilde yapılacak.

İşleyiş kesintiye uğramıyor

İki aşamada yapılacak yeni hastane, mevcut hastanenin işleyişi kesintiye uğramadan inşa edilecek. Enerji tasarruf sistemleri ile donatılacak hastane, tri-jenerasyon merkezi ile kendi elektriğinin önemli bir kısmını doğalgazdan üretebilecek. Açığa çıkan ısı enerjisi ile de hastanenin ısıtılması ve soğutulması sağlanarak işletme maliyetleri asgariye düzeyde tutulacak.

Mevcut Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin toplam kapalı alanı 55 bin metrekare iken yeni yapılacak hastanenin toplam kapalı alanı 250 bin metrekare olarak planlanıyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla mevcutta bin 300 metrekare olan acil servis alanı 10 bin metrekareye çıkarılacak. Toplam ameliyathane sayısı ise mevcut hastanede 17 iken yeni hastanede 28 olacak. Hastanesinin 5 yılda bitirilmesi hedefleniyor. 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim