• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Öldüren bakteri kadınları daha çok vuruyor

Öldüren bakteri kadınları daha çok vuruyor
Öldüren bakteri en çok kadınları vuruyor. Bakteriden en çok, yaz diyeti gibi nedenlerle sebze ağırlıklı beslenen kadınların etkilendiği belirlendi.

Almanya’da sebzelerden yayıldığı tahmin edilen EHEC bakterisi için çember daralıyor. İki haftada Almanya’da 19, İsveç’te bir kişinin ölümüne sebep olan hastalık için Alman yetkililer, salgının başladığı noktaları araştırıyor.

Vatan`ın haberine göre, bakteri bulaşanların sayısının dün 2 bin 400’e ulaştığı bildirilirken Almanya’nın kuzeyindeki Luebeck’te bulunan bir lokantada yemek yiyen 17 kişinin hastalanması şüpheleri artırdı. Alman Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi lokantayı incelemeye aldıklarını açıkladı. Luebeck Üniversitesi’nde görevli mikrobiyolog Werner Solback “Lokanta hastalıktan sorumlu değil ama hastalığın nasıl yayıldığını bulmalıyız” dedi. Geçen ay liman kenti Hamburg’da yapılan bir festivalin de hastalığın yayılmasına sebep olabileceği tahmin ediliyor.

DİYET DAVETİYE ÇIKARIYOR


Almanya, Danimarka ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde görülen salgın Çek Cumhuriyeti’ne sıçradı. Amerika’da yaşayanları tehdit eden koli basili hastalığı teşhisi konulan 90 kişiden 2’sinin Almanya’ya gittiği belirtildi. Bu arada salgının ardından Almanya’daki hastaneler halktan kan bağışında bulunmasını istedi.

Ölen 20 kişiden 13’ünün kadın olması dünya basınında yeni bir tartışma başlattı. Bilim adamları kadınların erkeklere göre daha sağlıklı beslendiğini ve bu yüzden salata ağırlıklı bir beslenme düzeni izlediklerini açıkladı. Bu beslenme düzeninin de koli basiliye davetiye çıkardığının altı çizildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI


Sağlık Bakanlığı, Almanya’da birçok kişinin ölümüne neden olan Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisine ilişkin, Türkiye için endişe edecek bir durum olmadığını açıkladı. Son iki hafta içerisinde EHEC’in görüldüğü ülkelere seyahat eden kişilerden kanlı ishal görülenlerin ve hastalıktan şüphe edenlerin en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri istendi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, basında EHEC mikrobuna bağlı Avrupa’da ve özellikle Almanya’da hastalık ve ölümlerin görüldüğü haberleri üzerine komisyon oluşturulduğu belirtildi. EHEC’in hayvan veya insan dışkısıyla kirlenmiş su ve gıdayla bulaşan bir bakteri olduğuna işaret edilerek, EHEC’in kanlı ishalle seyreden bir hastalığa sebep olduğu ifade edildi.

`TÜRKİYE’DE ‘ŞİMDİLİK’ RİSK YOK`


Bu mikroba bağlı oluşan hastalığın genellikle bir hafta içerisinde tedaviyle düzeldiği vurgulanarak, çok nadiren ani gelişen böbrek yetmezliği tablosuna bağlı ölüm görülebildiği bildirildi. Açıklamada, “EHEC, 2005 yılından bu tarafa ülkemizde bildirimi zorunlu hastalıklardan olup ülkemizde laboratuvar teyitli EHEC vakası görülmemiştir. Konu, Bilim Kurulumuz, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığımızca yakından izlenmektedir. Bugün itibarıyla ülkemiz için endişe edecek bir durum olmamakla birlikte Bilim Kurulu, EHEC dahil su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için dikkat edilmelidir” denildi.

Bu haber toplam 1774 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim