• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Öldüren nakil izinsiz mi yapıldı!

Öldüren nakil izinsiz mi yapıldı!
Hacettepe'deki nakilde Sağlık Bakanlığı'nın bir başka hasta için sadece 'çift kol' nakline onay verdiği ortaya çıktı. Doç. Dr. Nasır, izin almaksızın Çavdar'a çift kol ve çift bacak nakletmiş.

Sabah, Şevket Çavdar'ın ölümüyle sonuçlanan çift kol ve çift bacak nakliyle ilgili şok bir detaya ulaştı. Ameliyatı yapan Hacettepe Üniversitesi ekibinin bir başka hasta için çift kol nakline onay aldığı ve donörden bacakları almaması gerektiği ortaya çıktı. Ancak Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Ömer Özkan'ın da bakanlığa başvurduğunu öğrenen Doç. Dr. Serdar Nasır; son anda, bakanlığın izni olmadan bacakları da aldı. Ulusal Organ Nakli Koordinatörlüğü; İzmir'de, hayatını kaybeden Nazım Akan'ın organ ve dokuları bağışlanınca Akdeniz Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Doku Nakil Merkezleri'nden donöre uygun yüz ve uzuv hasta listelerini istedi. Hacettepe Üniversitesi, yüz ile uzuv nakli bekleyen 4 kişiyi bildirdi. Listede Şevket Çavdar da vardı. Akdeniz Üniversitesi ise dirsek altından çift kol ve diz altından çift bacak nakli bekleyen hastalarının ismini gönderdi. Ulusal Doku Nakli Koordinatörlüğü, yaş, boy, cinsiyete göre Gazi ve GATA'nın listelerindeki hastaların donöre uymadığını bildirdi. Hacettepe'den çift kol nakli için bekleyen hasta ile Akdeniz'den çift kol ve çift bacak nakli bekleyen hastalar donörle uyumluydu. Akdeniz Üniversitesi daha önce nakil yaptığı için Hacettepe Üniversitesi'ne nakil izni verildi. Bakanlık, her olasılığa karşı Akdeniz Üniversitesi'nin de hazır olmasını istedi. Doç. Dr. Nasır'ın da aralarında bulunduğu nakil ekibi, Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla İzmir'e giderken, Prof. Ömer Özkan'ın çift kol ve çift bacak nakli için izin aldığına dair bir duyum aldı. Bunun üzerine Doç. Dr. Nasır, İzmir'e gittiğinde, bakanlığa bildirmeden donörden çift kolun yanı sıra çift bacağı da aldı. Ömer Özkan hemen bakanlığı arayarak, "Çift kol için izin verdiğinizi açıklamıştınız, bacaklar neden alındı?" diye isyan etti. Bakanlık bu arada Hacettepe'ye ulaşmaya çalıştı ancak operasyon başlamıştı. Doç. Dr. Nasır ve ekibinin, Şevket Çavdar isimli hastaya çift kol ve çift bacak nakli yaptığı medyadan duyuruldu.

BAKANLIK ACİL TOPLANDI

Bakanlık, Çavdar'ın durumu netleşene kadar açıklama yapmama kararı almıştı. Çavdar'ın ölümünden 2 gün sonra Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, 6 üye ve 10 ayrı branştan uzmanın katılımıyla toplanıldı. Mevzuat dışı uygulama üyelere bildirildi. Kurul, 3 hafta sonra Hacettepe Üniversitesi Nakil Merkezi hakkında kararını verecek.

BAĞIŞLAR NEYE GÖRE DAĞITILIYOR?

Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü'nün belirlediği standartlara göre donör ile alıcı aynı cinsiyetten olmalı. Donörle alıcı arasında maksimum artı-eksi 20 yaş ve artı-eksi yüzde 10 boy farkı bulunmalı. Donörün organların alındığı yerin en yakınındaki nakil merkezine verilmeli. Ancak bu koşul gerçekleşmiyorsa Ulusal listede durumu en uygun hastaya verilmeli. Ulusal listede hastalar arasında eşitlik sağlanırsa nakil merkezi sıralamasına bakılmalı. O zamana kadar hiç nakil yapmamış ya da nakil sırası tekrar gelmiş merkez seçilmeli.

SAFURE CANTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim