• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Ölen gencin beyni otopside çalındı

Ölen gencin beyni otopside çalındı
ABD’nin New York kentinde eşi benzeri görülmemiş bir dava bitmek üzere. Beş yıl önce geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden gence otopsi yapan doktorlar, ailesine haber vermeden gencin beynini sakladı.

Aylar sonra gizlice el konan beyin, ölen gencin ailesini kahreden bir rastlantıyla ortaya çıktı. Yaşanan adli tıp skandalının ardından, aile çocuklarının beynini saklayan doktorlara dava açtı.

Jesse Jerome Shipley adındaki lise öğrencisi, 9 Ocak 2005 tarihinde trafik kazasında hayatını kaybetti. Babası Andre, bir gün sonra otopsi yapılmasına onay verdi. Ertesi günlerde ise otopside ne olup bittiğinden habersiz aile, çocuklarını toprağa verdi.

Aradan aylar geçtikten sonra, çok trajik ve rahatsız edici bir tesadüf sonucu kimsenin farkında olmadığı bir gerçek ortaya çıktı. Jesse’nin, aralarında kız arkadaşının da olduğu lise arkadaşları, okul gezisi kapsamında bir adli tıp laboratuarına gitti.

KAVONOZDAKİ BEYİN
Burada, üzerinde Jesse’nin ismi olan etikete sahip bir kavanoz gördüler. Sıvı dolu kavanozun içindeki şey Jesse’nin beyninden başka bir şey değildi.

Jesse’nin yakın arkadaşları şok geçirirken, bazıları da cep telefonlarıyla beynin fotoğrafını çekti. Ancak bu resimlere sonradan el kondu. Jesse’nin en yakın arkadaşlarından Samantha Feldman, “Üzerinde etiketler olan kavanozlar vardı. Bir tanesinin üzerinde ‘kafa travması, Shipley, J’ yazıyordu” dedi.

Şoka girdiğini söyleyen Samantha, annesini arayıp, “Anne, Jesse’nin beyni burada!” diye ağladığını anlattı. Öğrenciler okula döndükten sonra yaşananlar hemen okula yayıldı. Ancak, ağabeyiyle aynı okulda okuyan ve Jesse’nin öldüğü kazadan yaralı kurtulan 14 yaşındaki kardeşi Shannon, duyduklarına inanamadı.

“BEYİN BİRİKTİRMEM GEREKİYOR”
Okul yönetimi, fenalaşan kızın ailesini aradı ve gelip almalarını istedi. Andre ve Korisha Shipley, olan biteni burada öğrendi. Aile, en kısa zamanda sorumluları buldu ve avukatları aracılığıyla adli tıp bürosuna dava açtı.

Jesse’nin beynine el koyan Dr. Stephen de Roux, “Beyni analiz etmek için altı ay beklemem gerekti. Çünkü bölgenin en üst düzey cerrahının gelip inceleme yapması için altı beyin toplamak lazım. Aksi takdirde inceleme yapmak için gelmiyorlar” cevabını verdi.

Mart 2006’da başlayan dava üç yıl sürdü. Adli tıp yetkililerinin davanın düşmesi için yaptıkları iki talep de reddedildi. Kısa bir süre önce de, bir temyiz mahkemesi Shipley ailesinin New York belediyesini dava etme hakkını onayladı.

Ailesi, olayın ortaya çıkmasının ardından Jesse’nin beynini aldı ve çocuklarına ikinci bir cenaze töreni düzenledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim