• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Ölüm riski ikiye katlanıyor

Ölüm riski ikiye katlanıyor
Obezite sorununa çözüm aramayanlar, sağlıklarına yönelen riskleri ikiye, hatta üçe katlayabiliyor. Zira Avustralya'da yapılan araştırmaya göre, kişinin obez olarak geçirdiği her on yıl, ölüm riskini ikiye katlıyor.

Bilim insanlarına göre, obezitenin yarattığı riskler açısından, kişinin ne kadar süredir aşırı kilolu olduğu belirleyici nitelikte.

Uzmanlar tüm kriterler gözetilmediği için, obezitenin olumsuz etkilerinin ölçülmesinde yetersiz kalındığını savunuyor.

Şu ana dek, obezite sadece alınan kilo miktarı ve vücut-kitle endeksi gibi verilerle değerlendiriliyor; süresi gözetilmiyordu. Genel tanıma göre tıklayın vücut kitle endeksi 30'un üzerindeki kişiler obez kabul ediliyor. Ancak Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, kişinin obez olarak geçirdiği her on yıl, ölüm riskini ikiye katlıyor.

Bulgularını tıklayın Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi'nde açıklayan uzmanlar, bu konudaki ölçütler arasına 'obezite yılı'nın da eklenmesi gerektiğini söylüyor. Buna göre, sigara içenlere kaç yıldır içtiğinin sorulması gibi, obezitenin de süresiyle ilgili bilgi toplanması gerekiyor.

SORUN GİDEREK BÜYÜYOR
Pek çok gelişmiş ülke için obezite sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir yük yaratıyor.

İngiltere'de yetişkinlerin dörtte biri, çocukların onda biri obez. Hükümete göre bu eğilimler sürerse, 10-15 yıl içinde halkın dörtte üçü aşırı kilo ile ilgili olumsuzluklar yaşamaya başlayacak.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden Dr Asnavi Abdullah ve ekibi, söz konusu araştırmalarında ABD'de beş bini aşkın kişiyi onlarca yıl boyunca izleyen bir çalışmanın verilerine başvurdu.

Framingham Kohort çalışması kapsamında katılımcılar onlarca yıl boyunca iki yılda bir sağlık muayenelerinden geçirildi.

Uzmanlar, bu verilere dayanarak obez olunan her iki yıl için ölüm riskinin yüzde 7 daha yükseldiğini belirledi. 15 - 25 yaşları arasında obez olan bir kişinin ölüm riski, ömür boyu kilosu sağlıklı düzeylerde kalanlara göre iki kat daha fazla oluyor.

Süre bunun üzerine çıkarsa, ölüm riski üçe katlanıyor. Hem tüm nedenlere bağlı ölümlerde hem de kalp-damar hastalıkları ve kanser kaynaklı ölümlerde rakamların katlandığını vurgulayan uzmanlar, bu nedenle önümüzdeki yıllarda obeziteye bağlı ölümlerde büyük artış yaşanacağını kaydediyor.

"KİLO VERMEZSENİZ 75 YERİNE 65'İNİZDE ÖLECEKSİNİZ"

Obezite yaşının giderek küçülmesi de, bugünün çocuklarının önceki nesillere göre ortalama ömür beklentisinin düşeceği anlamına geliyor.

Dr. Abdullah, günümüzde obezite görülmeye başlanan ortalama yaşın geçmişe göre on yıl küçüldüğüne dikkat çekiyor.

Bulgular obezitenin ne derece ciddi bir sorun olduğunun farkına varmayanları ikaz etmekte etkili olabilir.

İngiltere Ulusal Obezite Forumu'ndan Tam Fry'a göre doktorların "Kilo vermezseniz 75 yerine 65'inizde öleceksiniz" demesi, pek çok kişinin tehlikeyi daha iyi kavramasını sağlayabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim