• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Ölümle bile sonuçlanabiliyor!

Ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Çocuklarda sinüzit için erken teşhis çok önemli! Sonbahar - Kış aylarında ve okul döneminde çocuklarda sinüzit oluşumundaki artışın önemli bir sağlık sorunu,..

Sonbahar - Kış aylarında ve okul döneminde çocuklarda sinüzit oluşumundaki artışın önemli bir sağlık sorunu olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzit’in ihmal edildiğinde göz absesi, beyin absesi ve hatta menejite kadar gidebileceğine dikkat çekti.

Doç Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzit’in nezle bulguları ile başladığını, belirtilerinin dikkatle izlenmesi halinde kötü sonuçlara neden olmadan tedavi edilebileceğinin yanı sıra çocuklarda, bebeklerde hatta yenidoğanlarda bile sinüzitin görülebileceğini belirtti.
Sinüzit’de dikkat edilmesi gereken bulgular;

* Başlangıçta şeffaf renkli burun akıntısı,
* İlerleyen evrede koyu sarı- yeşil renkli burun akıntısı,
* Burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş,
* Bazı sinüzit tiplerinde ise kötü koku da söz konusu olabilir.

Doç Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzit’de yetişkinlere oranla çocuklarda tanı koymanın, şikâyetlerini bildiremedikleri için zor olabileceğini ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Kayhan, ‘Örneğin yetişkinlerde baş ve yüz ağrısı ana belirti iken çocuklarda bu belirti siliktir. Çocuklarda sinüzit geç tanınır ve uygun tedavi gecikirse hastalığın başka organlara yayılması ile karşılaşabiliriz’ dedi.

ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMEYEN SİNÜZİT, KÖRLÜK, HATTA BEYİNE YAYILMASI HALİNDE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR!!!
Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan; Çocuklarda akut sinüzit göze yayılabilir. Sinüzit çocuklarda kemikler gelişmemiş veya yetişkinlere göre çok ince olduğu için kolayca göze, cilde, beyine yayılabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda hatta bebeklerde sinüzitin göze yayılmasını çok daha sık görüyoruz. Göz absesi, beyin absesi, menenjit yapabiliyor. Bu durumlar KBB ‘nin öncelikli vakalarıdır. Acil müdahale gerekir. Hasta hemen hastaneye yatırılarak saatlik göz muayenesi altında acil ve etkin tedavi yapılması gerekir.

Göz absesi acilen uygun şekilde tedavi edilmezse körlük, göz hareketlerinde kısıtlılık, şaşılık, beyine yayılması sonucu ölüme kadar gidebilir.

SİNÜZİT ALERJİK ÇOCUKLAR DAHA DİKKATLİ İZLENMELİ…
Çocuklarda sinüzitin oluşturduğu geniz akıntısı, akciğere doğru inerek bronşit veya pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Özellikle alerjik çocuklarda bu kış mevsimi boyunca bir sinüzit atağını bronşit atağının takip etmesi şeklinde görülebilir.

Yine sinüzit tedavi edilmezse genizden orta kulak boşluğuna açılan östaki tübü yoluyla enfeksiyon orta kulağa yayılarak orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu işitme kaybı ve diğer sekellere neden olabilir.


3 HAFTADAN UZUN SÜRERSE KRONİK SİNÜZİT DEMEKTİR.
Kronik sinüzit sinüzitin 3 haftadan daha uzun sürmesi durumuna verilen isimdir. Ayrıca sinüzit, tekrarlayıcı ataklar şeklinde görülebilir.
Bu duruma burun ve sinüs boşluklarındaki yapısal bozukluklar, hava kirliliği, sigara, klimalı ortam gibi çevresel faktörler, diabet, sistem bozuklukları, mukoza hastalıkları gibi kronik hastalıklar en sık karşılaşılan nedenlerdir.

TIBBI TEDAVİYLE SONUÇ ALINMAZSA AMELİYAT SÖZ KONUSU OLUR!
Çocuklarda sinüzit ameliyatı çok nadiren yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz komplikasyonlara neden olduğunda ve tıbbi tedaviye cevap alamadığımızda uyguladığımız bir işlemdir. Sinüzit ameliyatları sinüs boşluklarının burun boşluğuna açılmasına yönelik yapılır. Var olan yapısal bozukluklar düzeltilir. Çocuk sinüzit ameliyatları özellikli ve hassas işlemlerdir. İleri düzeyde deneyim gerektirir. Göz ve kafa tabanı çok yakın olduğu için bu bölgelerin ameliyatta zarar görmesi veya kanama riskleri vardır. Sinüziti, akut nezlenin ve grip salgınlarının sık görüldüğü kış ve bahar mevsimlerinde daha sık görüyoruz. Alerjik nezleye bağlı sinüzitlerde alerjinin tipine bağlı olarak tüm yıl veya mevsimsel olabilir.

SİNÜZİTTEN KORUNMANIN YOLLARI:
Saçları ıslak bırakmamak,
Cereyanda kalmamak,
Klimaya maruz kalmamak,
Deniz ve havuza dalmamak,
Sigara dumanı ve diğer havayı kurutucu ve kirletici çevresel etkenlerden uzak kalmak, Yüzmek dalmak kadar olumsuz etkilemez. Fakat havuzların kimyasalları ve sularının steril olmaması sinüzite tetikler.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI HER ZAMAN YETERLİ OLMAYABİLİYOR!
Sinüzit tedavisinde antibiyotik seçimi ilk tedavi aşamasıdır. Fakat uygun ve etkili doz antibiyotik kullanımı çok önemlidir. Genellikle komplikasyonla gelen olgularda bir antibiyotik başlanmış oluyor fakat uygun olmayan antibiyotik, etkili doz ve etkili yolla verilmediği için hastalığı tedavi etmiyor. Tam tersine komplikasyona gitmesine neden oluyor. Sinüzit tanı ve tedavisinde, özellikle tekrarlama oluyorsa mutlaka bir KBB uzmanı tarafından hasta değerlendirilmelidir. Başka değerlendirmeler kimi zaman yanıltıcı olduğundan, endoskopik burun muayenesi altın standart kabul edilir ve mutlaka yapılması gereklidir.

BEGÜM ÇELİKKOL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim