• BIST 9049.03
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Ölümü çocuklara kim anlatmalı?

Ölümü çocuklara kim anlatmalı?
Ölüm kavramının doğru zaman ve şekilde anlatılmaması, çocuklarda aileye güvenin kaybolmasına ve ciddi ruhsal sıkıntılara neden olabiliyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fevziye Toros, ölümün her birey için ciddi ruhsal sıkıntılara neden olabileceğini, ancak çocuklar söz konusu olduğunda bu durumun yansıtılış biçiminde daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

Ölümün yanlış kişi tarafından veya uygun olmayan ifadelerle anlatılması halinde çocukların ruhsal sorunlar yaşayabileceğini vurgulayan Toros, "Bu nedenle son derece hassas olunmalı. Ölüm kavramı doğru zaman ve şekilde anlatılmazsa çocuklarda aileye güven kaybı yaşayabileceğini unutmamalıyız" diye konuştu.

Ölüm kavramının 8-10 yaşlarından itibaren "geri dönüşü olmayan bir olay" olarak algılanmaya başlandığını ifade eden Toros, "Bu yaş grubundan daha küçük yaştaki çocuklara, ölümün kendi hataları olmadığının anlatılması gerekir. Ölümü, çocuğa, ebeveyn ya da güvenilen kişi söylemeli. Böylelikle yaşanacak üzüntünün şiddetini azaltmak mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

-"BİR GÜN GELECEKLER’ DİYE OYALAMAYIN"-
Toros, çocukların, "Bir gün gelecekler" diye kesinlikle oyalanmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Ölüm, çocuğa, somut örneklerle açıklanmalı. Mesela, çocuğun çevresindeki herhangi bir hayvanın ölümünde veya benzer şekilde bir haber görüldüğünde bu kavramın geri dönüşsüz olduğu vurgulanabilir."

Ailelerin zaman zaman doktorlardan "ölüm olayını çocuklara açıklamaları" konusunda yardım talebinde bulunulduğunu anlatan Toros, şunları kaydetti:

"Doktorların böyle bir yükümlülüğü yoktur. Üstelik bu açıklama üçüncü şahıs tarafından değil çocuğun güvendiği kişi tarafından yapılmalı. Doktor bile olsa üçüncü kişinin işe karışması güvensizlik yaratır. Bu da ebeveyn ile çocuk arasında dönüşü olmayan iletişim kopukluğu oluşumunu tetikler. Bu gibi durumlarda

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim