• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Omurga cerrahisinde '3D' dönemi

Omurga cerrahisinde '3D' dönemi
Omurga cerrahı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü tarafından geliştirilen "üç boyutlu yazılım, omurgaya implant (vida) yerleştirme operasyonunda hata payını en aza indirerek ameliyat sonrasında felç riskini ortadan kaldırıyor.

Medicana Ankara Hastanesi Omurga Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Şenköylü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yazılım firması ile geliştirerek omurga cerrahisinde kullanmaya başladıkları üç boyutlu yazılım sistemi için patent başvurusu yaptıklarını söyledi.

Bu yazılımla hastanın omurgasının görüntüleme yapıldıktan sonra ameliyat öncesi birebir modellendiğini belirten Şenköylü, "Vida yerleştirmeyi kolaylaştıran rehberler, kişiye özel olarak 3D yazıcı teknolojisi ile üretiliyor. Ameliyat öncesinde bu rehberleri sterilize ederek ameliyat sırasında kullanılıyoruz. Böylece vidaları hastalara zarar vermeden yerleştirebiliyoruz" dedi.

Şenköylü, omurga travmaları, bel ve boyun fıtıkları, omurga tümörleri ve kamburluk gibi sorunlarda da cerrahi tedavi yaptıklarını ifade etti.

- "Türkiye omurga cerrahisinde çok iyi bir noktada"

Cerrahi tedavileri uygularken omurgaya vidalar yerleştirdiklerini anlatan Şenköylü, "Vidaları yerleştirirken hastaları sırtından ameliyat ediyoruz. Sadece arka bölümlerini görerek, pedikül dediğimiz kemik köprüyü görmeden vidaları yerleştirmek zorunda kalıyoruz. Buna yardımcı olan navigasyon ya da robot dediğimiz sistemler var ama bunlar oldukça pahalı. Her hastanenin uygulamayacağı malzemeler" dedi.

Omurgaya doğru yerleştirilemeyen vidanın omurga kanalındaki yer alan sinirlerin bulunduğu yere temas etmesi ya da zarar vermesi halinde felç gibi durumların ortaya çıkabileceğini dile getiren Şenköylü, şöyle devam etti:

"Omurganın çevresinden ana damarlar geçiyor, kalp ve akciğer yer alıyor. Bu tip yapılara zarar verilmesi, kanamalara ya da hastanın ölümüne kadar gidebilecek bir yöntem. Standart olgularda birçok omurga cerrahının çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşmadığını söyleyebilirim."

Şenköylü, Türkiye'nin omurga cerrahisinde çok iyi bir noktada olduğuna dikkati çekerek "Omurganın anatomisinin bozulduğu deformitelerde, skolyoz (eğrilik) gibi cerrahi uygulamalarda ne kadar tecrübeli olsanız bile vida yerleştirirken sorun yaşayabiliyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Model üzerinde ameliyat yapıyoruz"

Bir yazılım firması ile geliştirdikleri üç boyutlu yazılım ile hastanın ameliyat öncesinde tomografi ya da MR görüntülerinin alındığını ve ortaya çıkan modelin ameliyatı yapacak cerraha gönderildiğini anlatan Şenköylü, modelleme çalışmasıyla bir nevi sanal ortamda ameliyat gerçekleştirildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Şenköylü, şunları söyledi:

"Gelen görüntüden, hangi omurlara vida yerleştireceğimi tespit ediyorum. Tekrar bu görüntüleri modelleyen makine mühendisi arkadaşıma gönderiyorum. Modelleyen arkadaşım bunun üzerinde vida yerleştirme yönlerini işaretleyerek bana gönderiyor. Omurgayı ameliyat öncesi tomografi ve MR ile görüntüledikten ve modelledikten sonra onlara uygun olan pedikül vidası yolları için bir kılavuz üretiyoruz. Bu kılavuz, her vida yerleştireceğimiz seviye için ayrı ayrı üretiliyor. Her hasta için de ayrı ayrı üretiliyor. Hastanın üzerine bunu yerleştirdikten sonra ameliyatta bunun içinden vida yolunu açıyoruz. Daha sonra vida yolundan yerleştiriyoruz. Hastada felç, kalp, akciğer gibi ciddi organ yaralanması olmaksızın bu vidaları güvenle daha uygun fiyata yerleştirmiş oluyoruz."

Omurga problemleri olan bütün hastalara, üç boyutlu tomografi ve MR tetkiki yaptıklarını belirten Şenköylü, ameliyat öncesi, ortaya çıkabilecek bazı problemleri öngörebilmek için hastanın omurgasının modellenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1987 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim