• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Önce envanter sonra yatırım

Önce envanter sonra yatırım
Sağlık Turizmi Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi’ne katılan yatırımcılar Bursa’da ağırlandı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda, “Bursa’nın sağlık turizmi potansiyeli” ana konusu çerçevesinde konuklara kısa sunumlar gerçekleştirildi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa’yı bir turizm, tarih ve kültür başkenti olarak tanıtırken, sağlık turizmini de yeni cazibe merkezi olarak lanse etti.
“24 saat hizmetinizdeyiz. Yatırım yapmak isteyenler acele etsinler” cümleleri ne kadar heyecanlı ve istekli olunduğunun özetiydi sanırım.
Yunanistan Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Constantine Constantinedes ise Bursa’nın birçok alanda cazip bir yer olduğunu ancak dünyada inanılmaz bir rekabet yaşandığının da altını çizdi. Bu anlamda yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiği, aynı zamanda yerel yönetimlerinden sanayisine, bankalarından hastanelerine kadar, sağlıklı büyüme için herkesin bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bilgi vermek ve Bursa’yı tanıtmak, gezdirmek anlamında bir sıkıntı olmasa gerek.
Bundan sonrası kentte sağlık turizmi farkındalığını yaratmak adına çalışmalara başlamak ve sürekliliğini sağlayabilmek.
Toplantı katılımcılarından Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen ile Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi, sağlık turizmi ve Bursa izlenimleri üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
Dr. Feza Şen, kongre organizasyonunun Sağlık Bakanlığı tarafından koordinatör olarak sahiplenilmesinin dışında, sosyal manada da sahiplik gerektiren bir konu olduğunu ve bunun eksikliğini hissettiklerini belirtti.
Bu önemli tespitte toplantıya katılım açısından Sudan’ın Sağlık Bakanı’ndan tutun alanında uzman yaklaşık 90 yabancı konuğun katılmasının büyük etkisi var elbette.
Sosyal sahiplik eksikliğinde en büyük sebep ise; Türkiye’de sağlık turizmi ile ilgili sağlık kuruluşlarının farkındalığının zayıf olması.
Dr. Feza Şen, bu durumu şöyle açıklıyor; “Sağlık kuruluşları ticari manada ayakta kalmak zorundalar ve bunu yaparken de en kısa süreçte ürününü paraya çevirecekleri kesime hitap ederler. Bu kesim de yurtiçinde sosyal güvenlik kesimidir.
Dolayısıyla bir sağlık kurumunun sağlık turizmi yapabilmesi için kapasite fazlası olması lazım ki yönelebilsin. İkinci konu gelirlerin sosyal güvenlik hastaları üzerinden elde edilmesi. Bu noktada gelir elde ettiğiniz zaman dışarıya açılma gereği hissetmezsiniz. Türkiye’de yurtdışı ile çalışan çok az sayıda kurum var. Sağlık turizmi ayağına girdiğinizde ise turizm ayağının da sizi desteklemesi gerekiyor.”
Bursa’daki mevcut durumu değerlendirdiğimizde ise Dr.Şen, kentimizde turizmin konaklama üzerinden gittiğini bu nedenle termal turizmi alanında şuanda tesis eksikliğinin sağlık turizmi anlamında bir sıkıntı olduğuna değiniyor. Geriye o zaman tıp turizmi kalıyor.
Şen, Valilik’te yapılan toplantıda da dernek olarak, Bursa’nın sağlık envanterinin çıkarılmasının şart olduğunu söylediklerini anlatıyor.
Şu anda var olan bazı veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemi denetlemeye dayalı verileri ve envanter noktasında bazı noktaları göstermeyebilir.
Peki bu çalışmayla ne elde edilecek?
Mesela Bursa’nın bypass, plastik ya da günübirlik cerrahide ne kadar kapasite fazlası olduğu, ne kadar yatak açığı bulunduğu ortaya çıkacak.
Ondan sonra da tıp turizmi ile ilgili yurtdışındaki sigorta şirketi ile bağlantılar, sağlıkla ilgili mevzuatın gözden geçirilerek sıkıntıların raporlanması ve kanun yapıcı nezdinde takibi gerekiyor.
Yani kısaca ekip çalışması gerekiyor.
Dr. Feza Şen, bundan sonraki aşamada sağlık ve turizm alanında yetkili kurum ve kuruluşların önce kendi içinde bir çalışma komisyonu oluşturup, iç dinamiklerini harekete geçirmeleri gerektiğini, daha sonra üretilen bilginin danışma kurulu ya da üst kurul tarafından şekillendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Yani sağlık turizminin gelişimi için önce kapasite ortaya çıkarmak sonra yatırımları yönlendirmek gerekiyor.

Bursa Hakimiyet

Bu haber toplam 2417 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim