• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Onkologlar Kongrede Buluştu

Onkologlar Kongrede Buluştu
'Her geçen gün yeni bilimsel gelişmelere ışık tutan tıbbi çalışmalar sonucunda, değişik tümörlerle 33 farklı ajanla savaşılacak'

"1. İmmüno-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Kanser Tedavileri Kongresi", Antalya'da düzenlendi.

Yaklaşık 200 yerli ve yabancı bilim insanının katıldığı kongrede, böbrek tümörü kursu düzenlendi ve tüm yeni çalışmalar ele alındı, 42 bilimsel oturum gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İmmuno-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, düzenlenen basın toplantısında, öncelikle Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için başsağlığı, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye sabır diledi.

İmmüno-onkoloji alanında özellikle son 30 yılda yapılan çalışmaların, immün sisteminin (bağışıklık sistemi) tümör hücrelerini tanıyabildiğini ve yok edebildiğini ya da uzun süreli kontrol altında tutabildiğini ortaya koyduğunu belirten Çelik, akıllı ilaçların artık kullanıma girdiğini söyledi. İlaç çalışmalarının insanları çok korkuttuğunu, "kobay" endişesi yaşadıklarını ancak bunun gereksiz olduğunun altını çizen Çelik, söz konusu ilaçların çok önemli olduğunu ve Sağlık Bakanlığı kontrolünde belirli hastanelerde uygulama kapsamına alındığını bildirdi. Çelik, bunun ilaca erken erişimde çok önemli bir yol olduğunu ve hastaların çekinmeden kullanması gerektiğini vurguladı. 

İmmüno onkoloji yönteminde, vücudun kendi savunma sistemi olan "T" hücrelerinin kullanıldığını anlatan Çelik, hastalığın erken dönemlerinde geliştirilecek bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yöntemler ile birçok hastada kanserin tedavisini kökten değiştirecek gelişmelere yol açacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Kanser alanında yürütülen bilimsel çalışmalar sonucunda yeni moleküllerin elde edildiğini anlatan Çelik, "Her geçen gün yeni bilimsel gelişmelere ışık tutan tıbbi çalışmalar sonucunda, değişik tümörlerle 33 farklı ajanla savaşılacak" dedi. Çelik, bunlardan birinin melanom, 2'sinin akciğer kanseri, üçünün meme kanseri, dördünün hematolojik kanserler, yine 4'ünün gastrointestinal kanserler ve 5'inin böbrek kanseri olmak üzere toplam 19 yeni ajanın Türkiye'de ruhsatlanmış durumda olduğunu belirterek, "Diğer 14 ajan ise 2014 yılı itibariyle ruhsatlanacak olan, Türkiye'ye erken erişim programı ile gelecek olan veya henüz faz III sonuçları açıklanma aşamasında olan ilaçları oluşturmaktadır" diye konuştu.

Cilt kanserinin de tüm dünyada artış gösteren, erken tanı konduğunda tedavi imkanı olabilen, ileri evrede ise ölüm riski bulunan bir kanser türü olduğunun altını çizen Çelik, son yıllarda melanom tedavisinde kemoterapiden ziyade vücudun kendi savunma sisteminin kullanılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini ve buna yönelik tedavilerin yapıldığını dile getirdi.

-"Kanser alanında 10 farklı aşı çalışması yürütülüyor"

Havana Moleküler İmmunuloji Merkezi (CIM) Moleküler İmmunoloji Enstitüsü İnovasyon Direktörü Luis Enrique Fernandez Molina da ülkelerinde kanserin bir numaralı ölüm nedeni olduğunu belirterek, bu alanda çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi.

Molina, Küba'da, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiyeleri doğrultusunda geniş kapsamlı ulusal bir planın yürürlüğe konulduğunu ve akciğer kanserinde aşı çalışmalarının yapıldığını anlattı. "Kanser alanında devam eden 10 farklı kanser aşısının çalışmalarının yapıldığına" dikkati çeken Molina, bunların hepsinin farklı faz aşamalarında olduğunu bildirdi.

Molina, yürütülen çalışmaların tamamen yenilikçi çalışmalar olduğuna işaret ederek, aşı çalışmalarına dünyanın farklı yerlerinden de katılım olduğunu ve takip edildiğini belirtti. Molina, çalışmaların yürütülmesinde kar değil, hastaların sağ kalım ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini, bu nedenle de aşı çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirdi. 

Küba'daki tüm kliniklerde ilacın ücretsiz olarak kullanımda bulunduğunu aktaran Molina, "Peru bu konuda Küba hükümeti ile görüşmeye başlayan ilk ülke oldu. ABD'de ise ilacın yalnız klinik çalışmalar için kullanımı mümkün" diye konuştu.

-Yayılım gösteren böbrek kanserinde yaşam süresi yaklaşık 5 yıl arttı

Texas Oncology-Baylor Charles A. Sammons Cancer Center'dan ABD'li bilim insanı Prof. Dr. Thomas Hutson ise kanser tedavisinde geleceğin artık immüno-onkoloji ve hedefe yönelik tedavi olduğunu söyledi.

Kanser alanında hedefe yönelik tedaviye ilk olarak lösemide başlandığını ifade eden Hutson, kolon, meme, akciğer, böbrek ve melanomlarda önemli başarılar elde edildiğini söyledi.

Böbrek kanserinin geçmişte tedavi başarısının kötü olduğunu, yeni geliştirilen hedefe yönelik tedaviler ile böbrek kanseri ile mücadele edildiğini bildirdi. 2005 yılından bu yana yeni tedaviler geliştirildiğini, hastaların yüzde 80'inden yanıt alındığını belirten Hutson, yeni ajanların tümörü yok etmediğini ancak yaşam süresini ve hayat kalitesini artırdığını dile getirdi. Hutson, yayılım gösteren böbrek kanseri hastalarında önceleri en fazla bir yıl olan yaşam süresinin, yeni ajanların uygulanmasıyla birlikte 3-5 yıla çıktığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2113 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim