• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Onların işi ‘sıfır’ hata

Onların işi ‘sıfır’ hata
Ölümcül hastalıklarda 5 dakika içerisinde hastaneye yetiştirilirse, yüzde 70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran 25 dakika içerisinde yüzde 50'ye, bir saat içerisinde ise ne yazık ki sıfıra düşüyor.

Ölümcül hastalıklarda 5 dakika içerisinde hastaneye yetiştirilirse, yüzde 70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran 25 dakika içerisinde yüzde 50'ye, bir saat içerisinde ise ne yazık ki sıfıra düşüyor.

Türkiye’de sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi gelişen teknolojinin de kullanımıyla her geçen gün artarken özellikle acil servis hizmetinin önemi diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Her meslekte risk olsa da acil sağlık hizmetinde ‘’sıfır hata’’nın öngörüldüğü günümüzde, acil servis doktorları dünyanın en zor mesleğini icra ediyorlar.Acil sağlık hizmetinde müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmak amacıyla alanında iddialı doktorların görev yaptığı Özel Avrupa Hospital’da, acil servis 4 doktora emanet. Dr. Adnan Karacadağlı, Dr. Metin Happani, Dr. Nesrin Özcaş ve Dr. Ümit Gül’ün hizmet verdiği Arvupa Hospital’da, her gece saniyelerle yarışılıyor.İşlerinin zorluklarını anlatan Dr. Adnan Karacadağlı, kronik rahatsızlıkların sayısındaki artışın acil sağlık hizmetinin önemini daha da ön plana çıkardığını belirterek,şunları söyledi:

’Her meslekte risk vardır. Her meslek zordur ama acil doktoru olmak daha da zordur. Çünkü, burada sıfır tolerans vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, günümüzde kalp krizi geçiren kişilerin, ne yazık ki yalnızca yüzde 50'si hastaneye canlı olarak yetiştirilebiliyor. Kısacası, yaşamda kalma savaşından galip çıkmak büyük ölçüde ilk müdahalenin hızla yapılmasına bağlı.
Yine dünya sağlık örgütünün açıklamış olduğu rakamlara göre, ölümcül bir rahatsızlığı olan kişi, şayet 5 dakika içerisinde hastaneye yetiştirilirse, yüzde 70 oranında kurtarılabiliyor. Bu oran 25 dakika içerisinde yüzde 50'ye, bir saat içerisinde ise ne yazık ki sıfıra düşüyor.’’
Gerek poliklinik gerekse acil servis hizmeti için her gün çok sayıda hastayı ağırlayan Avrupa Hospital acil doktorlarından Dr. Metin Happani ise, ‘’tıbbi anlamda hastanın fiziksel ya da duygusal yönden tehlike içerisinde bulunduğuna inanılması’’ olarak tanımlanan acil sağlık hizmetinin hata kabul etmez branşlardan olduğunu söyledi.
Dr. Nesrin Özcaş da, ‘’Acil tıp; tıp biliminin, hem en eski hem de en son dallarından biri. Ancak tıpta bir bölüm olarak resmen kabulü 1960'lı yıllara rastlıyor. günümüzde de ilerleyen teknolojiyle birlikte acil tıp, hızla yapılması gereken her türlü tedavi sürecini desteklemektedir’’ dedi.

Acil servis doktorlarından Ümit Gül ise, acil sağlık hizmeti ve ilk yardımın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:
‘’Bilindiği gibi ülkemizde kazalar ve acil dahili hastalıklarda yapılan, bilinçsiz ve yanlış müdahaleler nedeniyle, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Oysa bu sorunu aşmış ülkelerde, hem halkın ilk yardım düzeyi yeterlidir hem de acil yardım sistemlerinde çağdaş metotlar uygulanmaktadır.Kazalardan sonra meydana gelen ölümlerin yüzde 10’u ilk 5 dakikada, yüzde 50’si ise ilk 30 dakikada gerçekleşiyor. Süratli ve bilinçli ilk yardım ile yüzde 15-18 i, acil yardımla ise yüzde 20-25 i önlenebiliyor.’’

Bu haber toplam 2461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim