• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Organ bağışı yapan, ailesine de vasiyet yazacak

Organ bağışı yapan, ailesine de vasiyet yazacak
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "Organ bağışında bulunan kişilerin, ailelerine organlarının bağışlanması konusunda bir vasiyet hazırlanması çalışması yürütüyoruz" diye konuştu.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, organ bağışında bulunan bazı vatandaşların vefatından sonra ailelerinin nakle izin vermediğini belirterek, "Bu sorunu çözmek istiyoruz. Organ bağışında bulunan kişilerin, ailelerine organlarının bağışlanması konusunda bir vasiyet hazırlanması çalışması yürütüyoruz" diye konuştu.

Malatya İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen 1000. karaciğer nakli ödül törenine katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Türkiye’de organ naklinde ciddi sorun olduğunu söyledi. Canlıdan canlıya nakilde dünya birincisi olduklarını ifade eden Kafkas, "Canımızı veriyoruz ama cenazemizi vermiyoruz" diyerek organ bağışlayan vatandaşların vefatından sonra nakilde sıkıntı çektikleri söyledi.

Organ bağışında bulunan bazı vatandaşların vefatından sonra aileleri tarafından bu nakle izin verilmediğini kaydeden Kafkas, bu sorunu çözmek için Sağlık Bakanlığı olarak çalışma yaptıklarını söyledi. Bakanlık olarak bundan sonra bağış yapan vatandaşların ailelerini de organ bağışı konusunda eğitmeyi düşündüklerini ifade eden Kafkas, bu nedenle bu sorunun ortadan kaldırılması noktasında organ bağışında bulunan kişilerin ailelerine organlarının bağışlanması konusunda bir vasiyet hazırlanması çalışmasını yürüttüklerini kaydetti.

Türkiye’de organ nakilleri konusunda ciddi bir atılım gerçekleştirildiğini belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, 35 olan Karaciğer Nakil Merkezleri sayısının 35’e çıkarıldığını bunun yanı sıra 6 olan Kalp Nakli Merkezi sayısının ise 9’a çıkarıldığını söyledi. Bugün itibariyle 6 Akciğer Nakil Merkezinin faaliyette olduğunu belirten Kafkas, Türkiye’de nakil merkezi ihtiyacının çözüldüğünü söyledi.

22 BİN 724 HASTA NAKİL BEKLİYOR

Ülkedeki sivil toplum örgütleri ve duyarlı vatandaşlara organ naklinin artması konusunda desteklerini beklediklerini kaydeden Kafkas, Türkiye’de şuan itibariyle 22 bin 724 vatandaşın organ nakli beklediğini belirtti. Organ nakillerinde alt yapı problemlerinin tamamen çözüldüğünü de sözlerine ekleyen Kafkas, organ nakillerinde çok kaliteli ve marka hocalarının bulunduğunu söyledi.

Kafkas’ın konuşmasının ardından Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 1000. Karaciğer naklinin gerçekleşmesi nedeniyle ödül törenine geçildi. Karaciğer naklinde Dünya ikincisi olan Turgut Özal Tıp Merkezinde bu başarıya imza atan Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile ekibine ödül verildi. Prof.Dr. Yılmaz’a üstün başarı belgesini İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik takdim ederken ayrıca Yılmaz’a organ nakillerinde kullanılması üzere 50 bin TL’lik çek verildi. Ödül töreninde Organ naklinde görev yalan 70 kişilik ekibe de üstün başarı belgeleri katılan protokol üyeleri tarafından verildi.

İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Sağlık Bakanı yardımcısı Agah Kafgas, Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekilleri Cemal Akın, Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslandoğlu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 2.Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik ile çok sayıda öğretim görevlisi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim