• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Organ nakillerini değerlendiren bir merkez olmalı

Organ nakillerini değerlendiren bir merkez olmalı
Türkiye, 3-9 Kasım tarihlerini Organ Nakil Haftası olarak kutluyor. En çok ihtiyaç duyulan organ ise böbrek. Ülke genelinde 60 bine yakın böbrek yetmezliği hastasının olması, nakil merkezlerinin sayısını her geçen gün artırıyor.

Fakat merkezlerin kalitesini ölçecek bir sistemin olmaması hem vericiyi hem de alıcıyı tehlikeye sokuyor. JFK Hastanesi Böbrek Nakil Direktörü Başkanı Doç. Dr. Barış Akin, vatandaşın merkezlere bilinçsizce gittiğini belirtiyor. Gaziosmanpaşa Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alp Gürkan ise hastaya böbreğini veren kişinin birçok merkezde takip edilmemesinin de önemli bir sıkıntı olduğunu söylüyor.

Devletin bir diyaliz hastası için her yıl 25 bin Euro para harcadığını söyleyen Doç. Dr. Barış Akin, en iyi yöntemin nakil olduğunu aktarıyor. Türkiye'de birçok merkezde standartlara uygun şekilde naklin iyi yapılmadığını iddia eden Akin, "Vatandaş merkezin başarısını bilemiyor. Çünkü yayınlanmıyor. Örneğin ABD'de tüm nakil merkezlerinin operasyondan sonra 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıllık hasta takipleri ortadadır. Eğer hasta 3 yılda aldığı böbreği kaybedip diyalize döndüyse bu biliniyor. Bizde ise her merkez kendini yüzde yüz başarılı gösteriyor." şeklinde konuştu. Birçok merkezin canlıdan canlıya nakillerde hâlâ açık cerrahi yöntemini kullandığını aktaran Akin, kendilerinin dünyada çok az sayıdaki merkez tarafından uygulanan, "retroperitonoskopik nefrektomi" yöntemini uyguladıklarını anlattı.

Bazı diyaliz merkezleri hasta göndermiyor

Gaziosmanpaşa Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Alp Gürkan ise Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de tüm nakilleri periyotlar halinde merkezlerden aldığını aktarıyor. "Bakanlıkta başarı oranları bulunuyor. 2011 yılında denetlemeler de artacak. Kapatmalar da gelebilir." dedi. Gürkan, "Türkiye'deki sağlık sistemi, böbrek nakli gerçekleştirilen kişiyi çok iyi koruyor. Hatta ABD'den bile daha iyi. Merkezler bu kişileri 5 yıl takip ediyor. Fakat verici ise çoğu yerde takip edilmiyor. Onun akıbeti bilinmiyor." dedi. Kendilerinin bu takibi yaptığını anlatan Gürkan, bazı diyaliz merkezlerinin 'kan kaybediyoruz' gerekçesiyle nakil için hasta göndermediğini iddia etti. "Merkezler ücretlerinin artırılmamasını gerekçe gösteriyor. Bunun için bir ceza ve ödül sistemi getirilmeli." dedi.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim