• BIST 9562.51
  • Altın 2488.43
  • Dolar 32.4935
  • Euro 34.7912
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Organ nakli olduktan sonra emeklilikleri iptal edilen böbrek hastaları zor durumda

Organ nakli olduktan sonra emeklilikleri iptal edilen böbrek hastaları zor durumda
Sağlık Bakanlığı ve BÖHAK tarafından ‘Türkiye’de Diyaliz Hastalarının Sorunları ve Organ Nakli’ konulu panel düzenlendi. Panelde diyaliz hastalarının sorunlarının yanı sıra çözüm önerileri de tartışıldı.

Sağlık Bakanlığı ve Böbrek Hasta Haklarını Koruma Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BÖHAK) tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Diyaliz Hastalarının Sorunları ve Organ Nakli Paneli’ bugün gerçekleştirildi. Ankara Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda, Dr. Serdar Savaş’ın moderatörlüğünde yapılan panele, BÖHAK Genel Başkanı Vahap Acar, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdürü Namık Kaya, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Bahri Kemaloğlu ve Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, böbrek nakli olduktan sonra hastanın malulen emekliliğinin iptal edilmesi, diyaliz ve organ nakli olan hastaların kullandığı ilaçların Türk Eczacı Birliği aracılığıyla sıralı ilaç dağıtımında yaşanan sıkıntılar, 7 yıldır diyaliz merkezlerine ücret farkı verilmemesinden dolayı diyaliz tedavisinin olumsuzluklarının hastaya yansıması gibi konular ve çözüm önerileri ele alınarak değerlendirildi.

Türkiye’de 70 bine yakın böbrek hastasının yaşadığını belirten BÖHAK Genel Başkanı Acar, bu hastaların yaklaşık yüzde 60’ının özel diyaliz merkezlerinde diyalize girdiğini söyledi. Hastaların organ nakli olduktan sonra özel takip edilmesi ve korunması gerektiğini ifade eden Acar, burada mutlak bir sıkıntının olduğunu dile getirdi.

Organ nakli yapılmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ciddi sıkıntılar yaşandığını bildiren Acar, hastanın diyalize yakalandıktan sonra kamuda ya da özelde çalışıyorsa yüzde 90 özürlü kabul edildiğini ve zorla emekli edildiğini vurgulayarak, “Emekli edildikten sonra belli bir süre sonra böbrek nakli oluyor, olduktan sonra da SGK hastanın nakilden sonra iyileşmiş olduğunu savunuyor ve hastayı bütün haklardan mahrum ederek normal emekliliğini iptal ediyor” dedi.

Diyalize giden hastaların sorunlarından da bahseden Acar; hastaların sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarını panelde konuşulmak üzere gündeme sundu.

Panelde sorunların ardından çözüm önerileri de konuşularak değerlendirmede bulunuldu.

Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim