• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Organ nakli Profesörü kansere yenildi

Organ nakli Profesörü kansere yenildi
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ndeki Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Karaciğer Nakli Merkezi'nin uzun yıllar koordinatörlüğünü yürüten 58 yaşındaki Prof. Dr. Haluk Demiryürek, yakalandığı akciğer kanserine yenik düştü.

Yaptığı onlarca başarılı karaciğer nakliyle çok sayıda hastayı yaşama bağlayan 2 çocuk babası Haluk Demiryürek'in, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanserine yakalandığı saptandı. Diş hekimi Gül Demiryürek ile evli olan Prof. Dr. Haluk Demiryürek, uzun yıllar çalıştığı Balcalı Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı. Kemoterapi nedeniyle organ nakli yapamayan Prof. Dr. Haluk Demiryürek'in tedavi sürecinde Karaciğer Nakli Merkezi'nin işleri biraz aksadı ama yerine bakan asistanları, hem hastalarla hem de hocalarıyla yakından ilgilendi. Rahatsızlığı ilerleyen Prof. Dr. Demiryürek, yaklaşık 10 gün önce Balcalı Hastanesi'ne yatırıldı. Bu sabaha karşı yaşamını yitiren Prof. Dr. Demiryürek'in ölümü sevenlerine yasa boğdu.

NAKİL ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Ömrünü neredeyse organ nakillerine adayan Prof. Dr. Haluk Demiryürek, yeterli organ bağışı olmadığından yakınıp, bu nedenle nakil gerçekleştirilemediği için çok sayıda hastasının yaşamını yitirdiğini belirtmişti. Organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olmasını isteyen Prof. Dr. Demiryürek, şunları söylemişti:

"Organ nakli beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılıyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın yaşama geri dönme şansı bilimsel olarak yok. Başka hayatların kararmaması için organ bağışının daha fazla yaygınlaşması gerekiyor. Bağış konusundaki eksikliğin temelinde, toplumsal eğitimsizlik yatıyor. Bazı yanlış bilgilerin yanı sıra kültürel ve dini inanışlar da, organ bağışını engelliyor. Bu sorunlar eğitim seferberliği, yasal düzenlemeler ve daha etkin kampanyalarla aşılabilir. Ayrıca toplumda beyin ölümü çok fazla bilinmiyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalbini uzmanlar, makineler aracılığıyla attırıyor. Hasta nefesini makineler sayesinde alıyor. Solunum ve kalp atışı yapay olarak sürdürülebilir, ancak beyin işlevini yapay olarak gerçekleştiremez. Bir insan ancak beyni öldüğü zaman ölü kabul edilebilir. Buna da değişik alanlarda uzman hekimler karar verir. Lütfen, organ nakli için sıra bekleyenlerin ne durumda olduğunu düşünün. Binlerce kişi organ bekliyor. Bağışlanacak bir organ, kurtarılacak bir hayattır. Siz de birilerinin hayatını kurtarabilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2675 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim