• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Organ naklinde Türkiye Avrupa'nın çok gerisinde"

"Organ naklinde Türkiye Avrupa'nın çok gerisinde"
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, Türkiye'nin organ naklinde Avrupa'nın çok gerisinde bulunduğunu söyledi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, Türkiye'nin organ naklinde Avrupa'nın çok gerisinde bulunduğunu söyledi.

Kaçar, organ nakli yapılmış hastalara kontrol hizmeti vermeye başlayacak Tarsus Hastanesi’ndeki hazırlıklar için Mersin’in Tarsus ilçesine geldi.

Burada son dönemde yapılan organ nakilleri hakkında görüşlerini paylaşan Doç. Dr. Serdar Kaçar, basında yer alan nakil haberlerinin kamuoyunun organ bağışıyla ilgili bilincinin artmasına katkı sağladığını söyledi.

Doç. Dr. Serdar Kaçar, kendilerinin de internet üzerinden bilinçlendirme çalışması yaptıklarını, nakil olamayacağını sanan 3 kişinin Facebook’tan doğru yönlendirmeyle geçtiğimiz aylarda böbrek nakli olup kurtulduğunu anlattı.

HASTALARIN HABERİ BİLE YOK

Türkiye’nin organ naklinde ön sıralarda olduğunu ancak organ bağışında çok geride kaldığını kaydeden Doç. Dr. Serdar Kaçar bunu “Türkiye’de geçtiğimiz yıl bağışlanan organ sayısı 300’lerde. Oysa Avrupa ortalamalarına ulaşmış olsak 3 bine yaklaşırdı” diye özetledi.

Doç. Dr. Serdar Kaçar, nakillerdeki başarı oranı için de “Türkiye’de böbrek ve karaciğer naklinde yüzde 95’in üzerinde başarı oranı var. Ülkemizde en fazla böbrek nakli yapılıyor. Bunu karaciğer izliyor. Kalp, akciğer, pankreans, ince bağırsak nakilleri de yapılıyor. Tabii son olarak yüz, kol ve bacak nakilleri yapıldı. Bu arada Türkiye’de 2004 yılında ilk ince bağırsak naklini biz yaptık” dedi.

İHTİYAÇ ÇOK FAZLA

Organ bekleyenlerin sayısını vererek Türkiye’deki bağış ihtiyacının büyüklüğünü de anlatan Doç. Dr. Kaçar, “Ülkemizde 70 bin diyaliz hastası var. Bunların sadece 20 bini organ nakli için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Geride kalan 50 binin böbrek naklinde haberi yok” dedi.

Doç. Dr. Serdar Kaçar, medyada yer bulan organ nakli haberlerine ise olumlu yaklaştı. Doç. Dr. Serdar Kaçar şöyle konuştu: “Basında son dönemlerde organ nakli haberleri geniş yer buldu. Nakillerden biri ölümle sonuçlansa da toplumda bilinç artışı oldu. Bu haberlerin basında yer almasıyla organ bağışı sayısı arttı. Ben nakillerin haberleştirilmesinden yanayım. Çünkü teşvik edici oluyor.”

FACEBOOK’TAN NAKİL YAPTIK

Başkanlığını yaptığı Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nin televizyon, basın ve internet üzerinden yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Serdar Kaçar, bilinç düzeyini artırmak için televizyon yayınına başladıklarını söyledi.

İnternet üzerinden www.yenihayat.tv adresinde yaptıkları TV yayınının 3 aydır devam ettiğini kaydeden Doç. Dr. Serdar Kaçar, “Yayınımızda organ nakli olmuş hastaların hayata tutunuş hikayelerine, nakil sonrası beslenme önerilerine, başarılı operasyonlara imza atan organ nakli ekibinin bilgilendirici ve eğitici içerikli programlarına yer veriyoruz. Bu arada Facebook’u takip eder olduk. TV sayfamızdaki paylaşımın yanı sıra yine facebook’taki ‘Doç. Dr. Serdar Kaçar Organ Nakli Cerrahı’ sayfası sayesinde 3 kişinin böbrek nakli olmasını sağladık. Daha önce yanlış yönlendirme yüzünden, organ nakli olamayacağını sanan bu hastalara, nakil olabileceklerini söyledik. Daha sonra uygun böbrek de bulundu ve iyileştiler. Bu hastalardan biri Samsun’da, diğer ikisi ise İstanbul’da yaşıyor.” dedi.

Doç. Dr. Kaçar, şimdi gündemlerinde gazete konusu olduğunu söyledi. Yayınlayacakları gazeteyi diyaliz hastalarına ulaştırmayı istediklerini kaydeden Doç. Dr. Serdar Kaçar, “Bu arada Ege Organ Nakli Derneği –Bir Cana Can Kat adıyla bir de dernek kurduk. Bunun dışında 150 bin çocuğa ücretsiz oyun oynadık. Şu aralarda da Türkiye genelinde tüm ilköğretim okullarının katılabileceği bir resim yarışması düzenliyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2336 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim