• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Oruçlular AVM'lerde serinlesin!

Oruçlular AVM'lerde serinlesin!
Ramazan, yazın en sıcak günlerine denk geliyor, o nedenle oruç tutacakları zorlu bir süreç bekliyor. Bir ayı daha kolay atlatmak için beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin ve alışveriş merkezlerinde yürüyerek ...

Ramazan, yazın en sıcak günlerine denk geliyor, o nedenle oruç tutacakları zorlu bir süreç bekliyor. Bir ayı daha kolay atlatmak için beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin ve alışveriş merkezlerinde yürüyerek serinleyin

Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ramazan ayını sağlıklı atlatabilmek için önerilerde bulundu... Ramazan ayı bu sene aşırı sıcak günlere denk geldi. Gündüzler de çok uzun olduğu için, oruç tutan kişilerde aşırı su kaybı söz konusu olacak. Bu durum akıllara "Kimlerin oruç tutması sağlık açısından sakıncalı?" sorusunu getiriyor. Ben özellikle yaşlı insanların, koroner kalp hastalarının ve diyabetiklerin oruç tutmasını sakıncalı buluyorum. Makul oruç sürelerinde bunu bazen toleransla karşılayabiliyoruz ama Ramazan bu yıl hem çok sıcaklara denk geliyor, hem günler gerçekten çok uzun. Kronik hastalığı olan gruplar için bu durum hayati tehlike doğurabilir.

YÜRÜYÜŞ YAPMAKLA YETİNİN
Uzun saatler oruç tutan kişiler hiçbir şey yiyemedikleri ve günlük aktivitelerine devam edemedikleri için genellikle sıkılırlar. Gündüz saatlerinde sokak ve evler çok sıcak olur. Düzenli spor yapan bireyler de oruç tutarken fazla enerji sarf etmemek için egzersizden kaçınırlar. Alışveriş merkezleri hem klimatize ortamı, hem de dikkat dağıtıcı özelliğiyle kişinin hoşça vakit geçirmesini sağlaması bakımından oruçlular için ideal alanlardır. Oruçlu olanların spor yapması da doğru değildir. Sadece akşam serinliğinde yarım saat yürüyüş yapmak yeterli olur. İllaki spor yapmak isteniliyorsa, iftardan iki saat sonra yapılması gerekir.

PİLAVA HAYIR!
İftar sofralarında mutlaka et yemeği olmalıdır ama ağır yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Izgara ya da haşlama et tüketilebilir. Et; hem kişinin gün boyu tok kalmasını sağlar, hem de besin değeri çok yüksektir. Et ve sebze yemeklerinin yanına yapılan pilav ve makarnalara bir süre "Hoşça kal" demek gerekir. Çünkü bu dönemde aşırı karbonhidrattan kaçınılmalıdır.

ŞEKERLEME YAPIN
Gündüz iki saatlik uyku, uzun süreli açlıktan metabolizmanın daha az etkilenmesine yardımcı olacağı gibi kalbe de çok iyi gelir. Öğle uykusu uyuyanların, uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yüzde 50 oranında düşer. İmkanı olanlar için Ramazan'ı geçirmenin en kolay yolu, sıcak saatleri uyku ile geçirmektir.

SAHURDA ÇAY İÇMEYİN LİMONLU SU TÜKETİN
Sahurda mutlaka bol su içilmelidir ama çaydan uzak durulmalıdır. Çay, susuzluğu giderebilir ama idrar söktürücü özelliği nedeniyle kişiyi zor durumda bırakır. Çay ve kahve sahurda kesinlikle tüketilmemelidir. "Tüm gün zaten yiyemeyeceğim" düşüncesi ile aşırı tatlı, tuzlu ve karbonhidrat içerikli besinler tüketmek de hem daha fazla acıkmanıza neden olacak, hem de sizi güçsüz düşürecektir. Limonlu su ise hem rahatlattığı, hem de daha çok su içmeyi teşvik ettiği için yerinde bir tercih olacaktır. Bir bardağa istediğiniz miktarda limon sıkarak sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz.

YEMEĞE YÜKLENMEYİN
Sadece bazı rahatsızlıkları bulunanların değil, oruç tutan sağlıklı insanların da çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Sahur sonrası saatlerce boş kalan mideye, iftarda hızlıca ve aşırı yükleme yapılması pek çok sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle oruç tutanlar akşam iftarda hemen yemeğe yüklenmemeliler. Hafif bir çorba ve bir bardak su içip 10 dakika bekledikten sonra yemeğe devam etmeleri daha sağlıklı olacaktır.


ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2616 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim