• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Oruçtan çıkar çıkmaz aşırı yemeyin

Oruçtan çıkar çıkmaz aşırı yemeyin
"Ramazan boyunca dinlenen midenizi, bayramda yormamak için sağlıklı beslenme düzenine devam" diyen Dr. Ayhan Tokgöz uyardı:

"Ramazan boyunca dinlenen midenizi, bayramda yormamak için sağlıklı beslenme düzenine devam" diyen Dr. Ayhan Tokgöz uyardı: "Oruç sonrasında sağlığınızı ve kilonuzu korumak için yağlı, kızartma ve hamurlu gıdalar yemeyin"

Ramazan Bayramı'na sadece üç gün kaldı ve bir ay boyunca oruç tutanların rüyalarını da leziz bayram sofraları süslemeye başladı... Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz ise "Oruçtan çıkar çıkmaz midenize yüklenmeyin" diyerek, sağlıklı ve keyifli bir bayram için şu önerilerde bulundu:

HAFİF BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN
Ramazan boyunca oruç tutarak günlük öğün sayısını düşüren bireyler, bayramla birlikte normalden fazla yeme eğiliminde oluyor. Bayramda yağ oranı yüksek, kalorili yiyeceklerle beslenmek ise mide ve bağırsak hastalıklarının önünü açıyor.
Üç günlük bayramı kilo almadan tamamlamak için yenen gıdaların miktarı kadar pişirilme şekillerine de dikkat etmek gerekiyor.
Bayram sabahı, güne hafif bir kahvaltı ile başlamak sağlık açısından çok faydalıdır. Peynir, zeytin, domates, yeşil biber, kepek ekmeği gibi mideyi fazla zorlamayacak besinler, aşırıya kaçmamak şartıyla yenebilir.

ÜÇ ANA, İKİ ARA ÖĞÜN YETERLİ
Yemekler üç ana, iki ara öğün olmak üzere yenmelidir. Ana öğünlerde et, süt, sebze ve tahıl; ara öğünlerde ise meyve, kepekli bisküvi gibi alternatiflere yönelmek iyi olur. Tabii hiçbir besin grubunda aşırıya kaçılmamalıdır.
Besinler iyi çiğnenmeli, az miktarda fakat sık aralıklarla yemeye özen gösterilmelidir.
Kızartma gibi yüksek kalorili ve mideyi rahatsız edebilecek besinler yerine haşlama, buğulama gibi ürünler tercih edilmeli.

HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURUN
Hamur işleri ve tatlı tüketiminde dikkatli olun... Hamur işleri, genellikle besin değeri düşük ve kalorisi yüksek ürünlerdir. Bu yüzden özellikle bol yağlı hamur işlerinden uzak durulmalı; tatlı olarak da sadece sütlü tatlılar mümkün olduğunca az miktarda tercih edilmeli.
Kalp, yüksek tansiyon ve özellikle şeker hastaları; sağlıkları oruç tutmaya elverişli olsa bile bayramda sindirim sorunu yaşamamak için diyetlerini bozmamaya özen göstermeli.

SU VE BİTKİ ÇAYLARI İÇİN
Oruçla yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için bayramda bol miktarda sıvı tüketin. Günlük ortalama iki litre su için. Yemeklerin yanında da ayran ve meyve suyu tercih edin. Çay, kahve ve asitli içecekler yerine ise yeşil çay, ada çayı gibi bitkisel ve sindirim sistemine faydalı ürünler tüketin.

İKRAMLARI GERİ ÇEVİRİN
Ramazan boyunca oruç tutanlarda, sahur alışkanlığı sebebiyle gece yemek yeme isteği doğabilir. Bu durumda, meyve ve yoğurt dışındaki besinlerden uzak durulmalı ve geç saatte yemek alışkanlığı mümkün olduğunca çabuk terk edilmelidir.

FAZLA ISRARCI OLMAYIN
Misafirperverlik anlayışımız gereği, bol ikramda bulunmayı ve verilen ikramları geri çevirmemeyi doğru bulan geleneklere sahibiz. Ancak, sağlığımızdan ödün vermemek adına kimi zaman ikramları geri çevirmek ve misafir ağırlarken ikramda ısrar etmemek doğru bir hareket olacaktır.

KABIZLIĞA KARŞI İNCİR VE KAYISI
Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizma, kolay kilo almaya neden olur. Bu yüzden, dengeli beslenmenin yanında yapılacak fiziksel aktiviteler de büyük önem taşır.
Metabolizmayı hızlandırmak adına düzenli spor yapmak, asansör yerine merdiven kullanmak, bisiklete binmek, en azından yemeklerden sonra yürüyüş yapmak hem faydalı, hem de gereklidir.
Oruç tutma nedeniyle gerçekleşmesi muhtemel kabızlık gibi sindirim bozukluklarına karşı da bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Ispanak, incir ve kayısı; sindirim sistemini düzene sokacak besinler arasında yer alır.

ASTIMI OLAN ÇOCUĞA ÇOK ŞEKER VERMEYİN
Sağlığınız için 'az şekerli' bir bayram öneren Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; "Aşırı tatlı tüketimi, astım hastası çocuklar için tehlikeli olabilir. Şeker Bayramı'nı acil serviste geçirmemek için önleminizi alın" dedi.

ABARTMASINLAR
Prof. Dr. Nuhoğlu; astım ataklarının bayramda arttığını belirterek, şunları önerdi:
Çocuğunuzun; normalde daha az yediği kızartma, cips, kola gibi gıdaları, bayramda abartmasına izin vermeyin.
Astımlı çocukların yüzde 80'inde reflü olduğu gerçeğini unutmadan, onlara fazla tatlı yedirmeyin.
Ziyaret ettiğiniz evlerde, sigara yasağına uyulması konusunda ısrarlı olun. Astım hastası bir çocuk, sadece bulunduğu ortamda değil, yan odalarda içilen sigara dumanından bile etkilenir.
Çocuğunuzu çikolatadan uzak durması için ikna edin. Geç saatte yemek yiyip hemen uyumasını engelleyin. Mide boşalmasını geciktiren kızartmaları da kontrollü yedirin.

DİDEM SEYMEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2366 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim