• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Otizm farkındalığı artırılacak

Otizm farkındalığı artırılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, otizmli birey sayısının artması nedeniyle farkındalık yaratılması için çalışma başlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" kapsamında verilen seminerlerde, ülkedeki otizm artışına dikkat çekilerek farkındalık yaratılması amaçlanıyor.

Bakanlık tarafından, otizmli birey sayısının her geçen gün artması nedeniyle otizm tanısı almış bireylere sahip ailelere, bu bireylerin artan ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Geçen yıl hazırlanan "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" ile ülkedeki otizmli bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

Otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırılması, ailelere destek verilmesi, sistemli ve nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için uygun politikaların geliştirilmesi hedefleniyor.

Bakanlıkca hazırlanan eylem planında, erken tanı merkezlerinin ve izleme programlarının, tanılama ve tarama ölçeklerinin, 0-3 yaş erken müdahale modelinin, aileler için erken tanı-tarama ölçeklerinin geliştirilmesi gibi konular üzerinde duruluyor.

-Otizm farkındalık ve bilgilendirme seminerleri

"Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı" kapsamında otizm farkındalık ve bilgilendirme seminerleri düzenleniyor.

Sakarya, Nevşehir, Bursa, Diyarbakır, Mardin, Van, Ordu, Mersin, İzmir, Muğla ve Gaziantep'de yıl sonuna kadar sürecek seminerlere, kamu kurumları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile otizmli bireye sahip aileler, konusunda uzman akademisyenler katılacak.

Otizm spektrum bozukluğu konusunda farkındalık yaratılması amaçlanan seminerlerde, otizm spektrum bozukluklarının özellikleri, gelişimsel ve eğitsel değerlendirme, erken müdahale programları, özel eğitim okulu ve bütünleştirme uygulamaları, istihdam süreçleri, otizmli bireylerin hakları ve mevzuat, aile eğitimi, bilgilendirme ve danışmanlığı ile özel eğitim uygulamalarında destek teknolojileri gibi konular yer alacak.

-Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), özellikle sosyal ve iletişim becerilerinde önemli sorunlarla tanımlanan, sınırlı, tekrarlayıcı, kendini uyarıcı davranış örüntüleri içeren gelişimsel yetersizlik türlerinden biri olarak biliniyor. Nedenleri henüz tam olarak kanıtlanmamış olan OSB'nin görülme sıklığı her yıl artıyor. Özel eğitimin bu bireyler için en önemli ve en temel uygulama olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2856 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim