• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Otizmde Yeni Arayışlar Sempozyumu

Otizmde Yeni Arayışlar Sempozyumu
Pror. Dr. Dağ: 'Henüz otizme sebep olan etken tam olarak saptanmamıştır.

Prof. Dr. Serdar Dağ, "Henüz otizme sebep olan etken tam olarak saptanmamıştır. Bu nedenle tedavisi yoktur"

Sultangazi Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Engelliler Araştırma Uygulama Destekleme Merkezi, Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek "Otizmde Yeni Arayışlar" başlıklı sempozyum başladı. 

Sempozyumda konuşan Dağ, otizmin tanısının doğru yapılmasının önemine işaret ederek, öğrenme zorluğu ve organik beyin rahatsızlığı gibi sıkıntılar yaşayan hastalara otizm teşhisi konulduğunu, bunun hem tedavi hem de hastalığın seyri açısından yanlış sonuçlara yol açtığını anlattı.

Araştırmada otizme sebep olan genlerdeki mutasyonların tespit edildiğini anlatan Dağ, bu mutasyonların beyinde ileti sistemi ve beynin biyokimyasal işleyişini bozduğunu bildirdi.

Dağ, "Bu işleyiş bozukluğu otizme sebep bir hipotez olarak ortaya atılmıştır. Burada önemli olan konu bu genlerdeki mutasyon genetik midir? Yoksa genlerdeki mutasyon çevresel etkenlerle ya da geçirilen bazı hastalıklarla oluşmuş sonradan bir kazanç mıdır? Bu genlerdeki mutasyonun genetik olduğu ihtimali kanımızca çok düşüktür" diye konuştu.

Otizmin yaygın bir hastalık olduğunu dile getiren Dağ, bu nedenle hastalığın genetik etkilerinin bulunmamasının mümkün olmadığını aktardı.

Genlerdeki mutasyonların oluşmasıyla ilgili çeşitli hipotezlerin ortaya atıldığını ifade eden Dağ, Danimarka'da üç ay önce yayımlanan bir yayında, özellikle gebelik anında grip geçiren annelerin çocuklarında, otizmin üç kat fazla ol saptandığını kaydetti. Serdar Dağ, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca yaş ilerledikçe yaşın getirdiği hastalıkların yanında bazı sosyal durumlar değişmektedir. Yani erkeklerde geç evlenme olmaktadır. 35-40 yaş üstü erkeklerde DNA yapısında bozulmalar meydana gelmekte ve buna bağlı olarak, spermin kalitesi beyindeki bazı işleyişleri bozmaktadır. Ayrıca doğum anında henüz beyinde tespit edemediğimiz oksijensiz kalma durumu. Bütün bu durumlar beyindeki işleyişi bozmakta ve otizme sebep olduğu görüşünü kuvvetlendirmektedir. Henüz otizme sebep olan etken tam olarak saptanmamıştır. Bu nedenle de tedavisi yoktur." 

"Bize büyük görev düştüğünün farkındayız"

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, sadece otistik çocuklar için değil, diğer engelliler için de bu sempozyumları yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Otizmin, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren beyin gelişimini engelleyen nörolojik temelli sağlık sorunu olduğunu ifade eden Altunay, yeni doğan her 110 çocuktan birinin otizmli olma riski taşıdığını kaydetti.

Altunay, şöyle konuştu:

"Rahatsızlıklar isteyerek gelmiyor ama geldikten sonra da bireyin gerek kendi dünyasında gerekse toplumsal alanda  bir yer bulması gerekiyor. İstiyoruz ki bu alandaki yavrularımız sıkıntı yaşamasın. Bu kardeşlerimize meşgale bulmak, istihdam olanağı yaratmak için bize büyük görev düştüğünün farkındayız. Öyle bir yerimiz olsun ki; bir fabrika kuralım ve burada yalnızca engelli yavrularımız çalışsın. Kendi kullandıkları materyalleri kendileri üretsin." - İstanbul

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3138 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim