• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Özel hastahane gibi, aile sağlığı merkezi

Özel hastahane gibi, aile sağlığı merkezi
Aile Hekimliği Uygulamasıyla Ankara'da 313 aile sağlığı merkezi açıldı. Bunlardan, Kırım Aile Sağlığı Merkezi, sahip olduğu donanımla, özel hastaneyi aratmıyor.

Aile Sağlığı Uzmanı Tamer Çavuş, kimlik numarasını sisteme giremeyen yaşlı ya da engelli hastalar için de özel kartlar hazırladıklarını, hastaların sıra alabilmeleri için kimlik numaraları ile eşleştirilen "otomatik kartları" cihaza okutmalarının sıra alabilmeleri için yeterli olduğunu ifade etti.

Aile Hekimliği Uygulamasıyla açılan aile sağlığı merkezlerinin bazıları istenilen seviyede hizmet veremezken, Ankara'da bir aile sağlığı merkezi sahip olduğu donanımlarla özel hastaneleri aratmıyor.

Aile Hekimliği Uygulamasıyla Ankara'da 313 aile sağlığı merkezi açıldı. Bu aile sağlığı merkezlerinden, Emek Mahallesi'nde faaliyet gösteren Kırım Aile Sağlığı Merkezi, sahip olduğu donanımla, özel hastaneyi aratmıyor.

A.A muhabirine, Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterlerin üzerinde bir sağlık birimi kurduklarını belirten Aile Sağlığı Uzmanı Tamer Çavuş, " Sağlık ocaklarının çoğunun bakanlığın standartlarına uymamasına rağmen odası z hekimlere standartlar getirdiler. Biz de uzun süre çalışacağımız için derme çatma olsun istemedik" dedi.
Hastaların memnuniyeti için merkeze sıramatik sistem kurduklarını ifade eden Çavuş, sistemi şöyle anlattı:

"Hastayı tanıyan bir sistem bu. Merkezimize gelen hasta kimlik numarasını cihaza giriyor. Sistemde bilgileri mevcut olan hasta hangi doktora gideceğini doktorun kapısındaki monitörde görüyor. Hastanın ismi, sırası , hangi doktora gideceği monitörde yazıyor. Bu sistemle merkezdeki işlemler hızlandı ve kargaşanın önüne geçildi."

Çavuş, kimlik numarasını sisteme giremeyen yaşlı ya da engelli hastalar için de özel kartlar oluşturduklarını, hastaların sıra alabilmeleri için kimlik numaraları ile eşleştirilen "otomatik kartları" cihaza okutmalarının sıra alabilmeleri için yeterli olduğunu ifade etti.
Aile Hekimliği Uygulamasıyla inisiyatifin hekimlerde olduğunu kaydeden Çavuş, " Böyle yerde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Bu durum hastaya da yansıyor. Düzenli bir ortam hem hekimin, hem de hastanın ruh haline yansıyor. Daha iyi hizmet veriyorsunuz. Daha iyi motive oluyorsunuz. Önceki çalıştığım yerler insanın pek çalışmak istemeyeceği yerlerdi" diye konuştu.

Kırım Aile Sağlığı Merkezinde her şeyin hastaların konforu g öz önünde bulundurularak düzenlendiğini belirten Çavuş, "Sıramatik sistemin çok pahalı bir sistem değil. Bizi şaşkınlığa uğratan bugüne kadar devletin bu tür sistemleri neden sağlık kuruluşlarında kurmadığı. Sistemi Eskişehir'deki Teknopark'ta bulunan bir Türk firma yapıyor" dedi.
Çavuş, sistemin hastalar tarafından beğenildiğini anlatarak "Her şeyden önce hasta ismini monitörde gördüğü zaman 'evet ben buraya kaydoldum, beni bir hekim muayene edecek ve sıram şudur' diyebiliyor. Hastalar sıra kaybı yaşamayacaklarının güvencesi yaşıyor " dedi.

Kırım Aile Sağlığı Merkezine ilaç yazdırmak için gelen hastalardan Gülöz İnanç, aile hekimliği uygulamasından memnun olduğunu söyledi.
İnanç "Aile Sağlığı Merkezleri temiz ve sakin. Az insan bulunduğu için hastalık kapma riskiniz de yok buralarda. Sıramatik sistemiyle sıranızı biliyorsunuz. Sizden sonra gelen bir hastanın, sizden önce işlerini halletme imkanı yok, sıra atlama yok" diye konuştu.
Emek mahallesi sakinlerinden Mahmut İnanç da aile sağlığı merkezlerinin düzenli ve temiz olması gerektiğini belirterek "sağlık kuruluşları bakkal dükkânı gibi olmaması gerekir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4555 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim