• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastanede doktorlar yüzde 80 oranda SGK’lıya bakacak

Özel hastanede doktorlar yüzde 80 oranda SGK’lıya bakacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan zirveden özel hastanelere, “Doktorlarınızın yüzde 80’i SGK’lı hastaya baksın” kararı çıktı.

Bu karara göre, özel hastanedeki bir doktor günde en fazla 60 SGK’lı hastaya bakacak. Doktorların yüzde 20’si mesaiyi ücretli hastaya ayıracak.

Özel hastane yöneticilerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le yaptığı zirveden, anlaşmalı özel hastanelere SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) rahatlaması çıktı. Bundan sonra SGK’lı hastalar, anlaşmalı özel hastanelerdeki her branştaki doktorların tümünden değil, yüzde 80’inden hizmet alabilecek. Özel hastane doktorları, bir saatte en fazla 6 SGK hastasına randevu verecek.

Yüzde 20’si ücretli hastalara
Yapılan zirvede, özel hastanelerin ücret ödeyen hastalarla, özel sağlık sigortalı hastalara daha fazla zaman ayırmasına olanak sağlandı. Tüm branşlardaki tüm doktorlar SGK’lılara bakmayacak. Özel hastaneler, özel hastaları için doktorların yüzde 20’sini ayıracak. Yeni sözleşmeye göre, özel hastaneler SGK’lı hastalar dışındaki diğer hastalara daha fazla hizmet vererek, gelirlerini artıracak.

Günde 6 hasta bakacak
Özel hastane doktorları, bir saatte en fazla 6 hastaya bakacak. Bir hastaya düşen muayene süre ortalama 10 dakika olacak. Uluslararası otoritelerin bir hasta için öngördükleri ortalama 20 dakikalık muayene süresinin gerisinde kalındı. Sözleşmeye göre, özel hastane doktorları, bir günde ortalama 60 hastaya bakacak.

Faturadan takip yapılacak
SGK’lının özel hastaneden aldığı sağlık hizmeti tutarı, SGK’ya fatura edilecek ve hastaya yapılan işlemi gösteren belgenin hastaya verilmesi zorunlu olacak. Böylece hastalardan ilave ücret talep edilmesi ya da kuruma yapmadığı işlemleri fatura etme durumu ortadan kalkacak. 100 TL’nin altındaki tutarlar ise kişi isterse belge olarak verilecek.

web sitesinden zorunlu duyuru
Özel hastanenin SGK’lı hastadan fazla ödeme alması durumunda, uygulanan ceza da kademelendirildi. Hastane, bunu farkedip, vatandaşa geri ödeme yaparsa, uygulanacak cezada indirime gidilecek. Özel hastaneler buna ilişkin tüm bilgilerini web sitesine koyacak. SGK’lı bir hasta, sağlık hizmeti aldığı herhangi bir özel hastanede, hangi branşta, hangi işlemde, kaç lira ilave ücret alınacağını hem SGK, hem de özel hasteninin web sayfasından görebilecek.

SGK’ya aykırı işlemden doktor da sorumlu olacak

“2012 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesine” göre, SGK’ya yönelik usulsüz işlem yaptığı ve bu işlemin doktor hatasından kaynaklandığının ortaya çıktığı durumlarda, doktor da sorumlu olacak. Sorumluğu tespit edilen doktor, 6 ay süreyle SGK’lı hastalara bakamayacak.

Yeni uygulamayla SGK ile özel hastaneler arasında ortak belirlenecek bir tahkim kurulu uyuşmazlıklara bakabilecek. Herhangi bir özel hastaneyle SGK aralarında çıkabilecek bir uyuşmazlıkta kurum müfettişleri ve kurum doktorlarınca verilecek ceza, son işlem olarak uygulanmaktayken artık müfettiş raporları bile olsa özel hastanelere savunma ve itiraz olanağı getirildi.

Ayrıca, özel hastanelerle ilgili oluşabilecek herhangi bir cezai işlemde geçmişte yapılan sözleşmeyle yeni yapılan sözleşme arasında hastanenin lehinde olan hükümler uygulanacak. Örneğin bir hastane, eski sözleşmede bir işlem için 10 bin lira ceza ödemek zorunda ise bu yeni sözleşmede 5 bin lira ise işlem 5 bin lira üzerinden yapılacak. Özel hastanelerin kendilerine uygulanan tüm cezai işlemlerin bir defada ödenmesi yerine isterlerse özel hastanelere cezaları 12 aya kadar taksitle ödeme imkanı getirildi. Taksit tutarı aylık faturasının yüzde 25’inden aşağı olmayacak.

Nuray BABACAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim