• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Özel hastaneler tam güne değil kadro sınırına karşı

Özel hastaneler tam güne değil kadro sınırına karşı
Özel hastane yöneticileri, tam gün yasasına karşı olmadıklarını ancak şu an kadrolarında uygulanan sınırlandırma nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını açıkladı.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkan Yardımcısı Esat Mehmet Arslan, Sağlık Bakanlığı'nın bir süredir planlama çalışması kapsamında özel sektöre uyguladığı kadro sınırlamasına işaret ederken, "İş yükü artan hekimlere ilave yapamıyoruz. Hekimler kamuya göre daha çok hastaya bakarken, neredeyse her gece ve her hafta sonu icapçı olmak zorunda kalıyor" dedi. Arslan, sorunun özellikle tek hekimle çalışılan branşlar ile anestezi, radyoloji gibi tüm hastaneye hizmet veren branşlarda yoğunlaştığını vurguladı. Bu nedenle kamudan kısmi zamanlı olarak çalıştırdıkları hekimlerin yerine, kadro almalanna izin verilmesini isteyen Arslan, "Bu hekimlerin yerine tam zamanlı hekim çalıştırılmasının önü açılırsa bu problem de hallolmuş olur" dedi.

Hizmetler aksayabiliyor

Arslan, özel sağlık sektörünün 15 Şubat 2008'den beri hekim kadrolarının dondunılduğunu ve kimi hastanelerin bazı hizmetlerini kamuda çalışan hekimlerle yürütürken bu planlama kapsamına alındığını ifade etti. Arslan, bu uygulamayla birlikte yaşadıkları sıkıntılara değinirken, "Özellikle tek hekimle çalışılan branşlarda o hekimin olmayışı, hastanenin o branşta hizmet vermesini engelleyeceğinden yıllık izinler çok az kullanılmaktadır. Hele hele anestezi, radyoloji gibi tüm hastaneye hizmet veren bir hekim eğer hastanede tek hekimse, onun yokluğu tüm hastanede işleyişi durduracağından bu hekimler neredeyse hiç izin kullanamamaktadır. Hastane ek kadro alamadığı için çoğu kez hekimleri çalışmaya zorlamaktadır" dedi. Arslan, bu uygulamanın özel hastanelerin haftalarca tercih edilmesine neden olan dinamik yapısını ortadan kaldırdığını ve hekimleri özel sektörden uzaklaştırdığını savundu.

Anayasa Mahkemesi ile Danıştay'dan çıkan iptal kararlarının tam gün uygulamasıyla birlikte yaşanacak sorunu şimdilik ortadan kaldırdığına işaret eden Arslan, şu an tüm hekimlerin serbest çalışmalarının hukuken önü açık gözükse de Sağlık Bakanlığı'nın uygulamada bazı kısıtlamalar getirmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Arslan, "Sektörün örneğin bir klinikte 2 tam zamanlı, 3 kamuda çalışan kısmi zamanlı hekimle hizmet verirken planlama uygulamasıyla kadrosu sabitlenmiştir. Eğer kamuda çalışan hekimlerin özel sektörde çalışmalan yasaklanmış olsaydı, bu hastanenin o klinikte 5 hekimlik iş yükünü 2 hekimle görmesi mümkün olmayacak, bu durum hastaneyi zorda bırakacaktı" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim