• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Özel hastanelerde kiralık doktor dönemi

Özel hastanelerde kiralık doktor dönemi
Yeni kadro alması yasak özel hastaneler birbirinin ihtiyaç fazlası kadrosunu kiralıyor. Bu durum yüksek rayiçli bir kadro pazarı oluşturdu.

Yeni kadro alması yasak özel hastaneler birbirinin ihtiyaç fazlası kadrosunu kiralıyor. Bu durum yüksek rayiçli bir kadro pazarı oluşturdu.

Sağlıkta son furya, doktor kadrolarını satışa çıkarmak. Özellikle büyük kentlerde tıpkı ‘taksi plakası’ satar gibi bir doktor kadrosu pazarı ve rayici oluştu. Bu pazarın nedeni ise Sağlık Bakanlığı’nın kamudan özel hastanelere geçişi azaltmak amacıyla üç yıl önce çıkardığı bir yönetmelik. Yönetmeliğe göre, özel hastaneler yeni bir düzenleme çıkana kadar kadro alamıyor. Bu durumda kadro eksiğini kapatamayan hastaneler, kadro fazlası olan hastanelerden satın alıyor. Sağlık Bakanlığı pazar oluşturduğunu kabul ederken, çarpıcı bir benzetme yapıyor: “Evet doğrudur, olay tıpkı taksi plakası satışına dönüştü.”

Talebin her geçen gün artması kadro pazarındaki fiyatların da iyice yükselmesine neden oldu. Öyle ki, özel hastanelerin üye olduğu sitelerde satılık kadro ilanları yoğunlaştı. ‘Doktor kadrosu pazarı’nda fiyatlar fizik tedavici için 250 bin, cildiyeci için 125 bin lirayı buluyor.

Hastanelerin ek kadro taleplerinin geçen günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından incelendiği belirtilirken; henüz bu konuda atılmış somut bir adım yok. Özel hastanelerin büyük bölümü 3 yıl önceki kadro sayılarıyla çalışıyor. Özel hastanelerin hekim kadrolarını o il sınırları içindeki başka bir özel hastane veya tıp merkezine devretmesinin önünde yasal bir kısıtlama bulunmuyor. Başka illere kadro devri için ise yasal izin alınması gerekiyor. Kadro devşirmede ise üst sınır yüzde 3.

Yönetmelik ne diyor?
Kadro sınırlamasının temelini 15 Şubat 2008’de çıkan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik oluşturuyor. Bakanlık, piyasayı düzenlemek için bir planlama yapılana kadar özel hastanelerin yeni kadro alamayacağını belirledi. Ancak bugüne kadar ek kadro izni çıkmadı. Buna karşın hastanelerin birbirlerinin kadrolarını devralması yasal olarak mümkün. Burada da bir üst limit söz konusu; hastane ancak kadrosunun yaklaşık yüzde 3’üne denk gelecek kadar doktoru kadro devriyle bünyesine alabiliyor.

Sağlıkta içler acısı bir durum
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat: “Doktor kadrosu piyasası, bir ihtiyacı karşılıyor. Kadroları parayla satın almak zorunda kalmak, içler acısı bir durum. Ama parayla dahi kadro bulunamaması daha kötü olurdu. Düzenlemeler ‘Kadro satın’ demiyor, ‘Birbirinize devredin’ diyor. Ama sonuçta suni bir değer oluştu. Bu kadroları verenler de karşılığında ya başka bir kadro alıyor, ya da para talep ediyor. 3 yıldır tek bir doktor, tek bir nitelikli cihaz alımına müsaade etmezseniz böyle sonuçlar oluşur.”

İş plaka kiralama gibi işliyor
Sağlık Bakanlığı yetkilileri uygulamanın zorunlu bir tercihten kaynaklandığını söyledi. Kamudaki personel istihdamını engellememesi için kadro sınırlaması getirdiklerini ancak sektörün isteği üzerine birbirlerinden kadro alıp vermelerine olanak sağladıklarını belirten yetkililer, “Doktor kadroları taksi plakası gibi oldu. Dolayısıyla bir bedel de oluştu” diye konuştu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da tam gün yasasının kadro sıkıntısını çözeceğini söyleyerek “Meslektaşlar artık ikili çalışma yapamayacaklar. Sistem değişmiş oldu” dedi.

Hacer Boyacıoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 18473 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim