• BIST 9530.47
  • Altın 2479.433
  • Dolar 32.4833
  • Euro 34.8263
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

"Özel hastanelerde otopark vurgunu"

"Özel hastanelerde otopark vurgunu"
Kaya, "Hasta ve yakınları için ücretsiz otopark hizmeti sunmayan özel hastaneler mevzuata ve ticari örfe aykırı davranarak yüksek ve haksız kazanç sağlamaktadır." dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır: Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne istinaden ruhsat verilen özel hastaneler, Otopark Yönetmeliği gereği, tüketicilere ücretsiz otopark hizmeti sunmak yerine otopark hizmetini ayrı bir gelir kapısı olarak değerlendirmekle mevzuata aykırı davranış sergilemektedir. İstanbul genelinde faaliyette bulunan 150 özel hastane üzerinde yapılan araştırma sonuçları, kaldırımların veya yol kenarlarının otopark olarak önerildiğini, birçok hastanenin otopark işletmeciliğini başka firmalara ihale ederek veya vale hizmeti ile kendilerini aklamaya çalıştıklarını göstermektedir.

150 özel hastane üzerinde yapılan araştırmada 37 tanesinde otopark olmadığı, otoparkı olan 113 hastaneden 34 ünün ücretli olduğu, ücretsiz otopark hizmeti olan hastanelerin birçoğunun ise otopark kapasitesinin yetersiz olduğu görülmüştür.4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 5. maddesi, "Bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satışına bağlı tutulamaz" hükmünü getirmiştir. Özel hastaneler yönetmelik hükümlerine aykırı davranmakla yetinmeyip, kanun düzenlemelerini de hiçe saymaktadır. Tüketicilerin sağlığa verdiği önem ve mecburiyeti üzerinden ayrıca otopark ücreti tahsil etmek ticari ve etik kurallarla bağdaşmamaktadır.

Özel hastanelerde otopark hizmeti, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin 8.md. d fıkrasındaki "Hasta ve hasta yakınları ile hastane çalışanları için, 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan cetvelin (8) numaralı sağlık yapıları başlıklı kısmında belirtilen ölçüden az olmamak kaydıyla; ilgili mahalli idarenin sağlık kurum ve kuruluşları için otopark konusunda düzenlemesi var ise burada belirlenen ölçüye göre, mahalli idarenin böyle bir düzenlemesi yok ise Otopark Yönetmeliğindeki ölçüye uygun şekilde yeteri sayıda otopark yeri ayrılmış olması." hükmü ile zorunlu tutulmuştur.

Anılan Yönetmelik ile atıf yapılan Otopark Yönetmeliği'nin 5. maddesi ise binanın kullanım alanı dikkate alınarak her 125 m2'ye en az bir araçlık otopark yaptırılması zorunluluğu getirilmiş olmasına karşın özel hastaneler işletme ruhsatlandırılırken ve yine Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereği "Ön izin" müracaatında sunulan projede otopark yerinin belirtilmesi şartına rağmen Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Özel Hastaneler Teknik Komisyonu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği gibi, şehir içi trafik sorununu çözmek adına bütün cadde ve sokakları kazanç kapısına çeviren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda sessizliğini korumuş; keyfi uygulamalara ortak olmuştur.

Mevcut yasal düzenlemelere aykırı faaliyet gösteren özel hastaneler Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tarafından denetlenerek ücretsiz ve yeterli miktarda otopark hizmeti sunmaları sağlanmalıdır. Ayrıca Otopark Yönetmeliği sağlık kuruluşlarında her 125 m2 için en az bir araçlık otopark zorunluluğu getirmiş olup, yönetmelikte acilen değişikliğe gidilerek güncellenmesi gerekmektedir. Her 125 m2'de birçok tüketiciye hizmet verilebilirken sadece 1 araçlık otopark şartı yetersizdir.

Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler özel hastane otoparklarını acilen denetleyerek tüketici mağduriyetlerini gidermeli; Otopark yönetmeliğinde değişiklik yapılarak otopark kapasiteleri güncel hale getirilmelidir. Mevcut yasal düzenlemelere aykırı uygulamalar acilen giderilmediği takdirde Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler hakkında gerekli yargısal girişim kaçınılmaz olacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3015 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim