• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Özel hastanelerde Sayıştay - SGK cezalarında sona gelindi!

Av.Bülent Özer

Bilginiz üzere Sayıştay Başkanlığı tarafından SGK mensubu vatandaşların kredi kartları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Özel Sağlık Kurumlarının vatandaşlardan aldığı fark ücretlerinin SUT ve Sağlık Kurumları ile SGK arasında yapılan sözleşme gereği fazla olduğundan bahisle bir çok Özel Sağlık Kurumundan savunma istenmişti.

SGK bu konuda ilgili tüm Özel Hastanelerden savunma istemiş ve 11 Aralık 2012 tarihinde www.saglikaktuel.com sitemizde (https://www.saglikaktuel.com/yazi/sayistay-sgk-cezasina-karsi-ornek-savunma-dilekcesi-6778.htm) tüm özel sağlık kurumlarına örnek savunma dilekçesini bilgilerinize sunmuştum.

Bu günlerde tarafıma ulaşan bilgiler doğrultusunda tüm hastaneler bu savunma dilekçe örneğini kendilerine gelen savunma istekleri doğrultusunda, istedikleri şekilde ve dilekçe üzerinde kendilerine göre yaptıkları ilaveler veya değişiklerle düzenleyerek ilgili SGK İl Müdürlüklerine iletmiştir.

Tüm özel hastaneler tarafından yapılan savunmalar ve SGK tarafından yapılan değerlendirmeler ve girişimler sonucunda SGK ile yapılan sözleşme, son zeyilname ile özel hastanelerin lehine değiştirilmiş ve uygulanması düşünülen cezalar en aza indirilmiş duruma getirilmiştir.

Şu an alınan duyumlar sonucu Sayın SGK ilgili tüm özel hastanelere ikinci bir yazı göndermeye başlamış ve "ilgili özel hastaneye ..tarafınıza sözleşmenin şu şu maddelerine göre … miktarda ceza uygulanacağı ve bu konudaki savunmanızı en geç 10 gün içinde yapmanız gerekmektedir" demektedir.

Bu yazının tebliğini alan bir çok hastane ikinci savunmanın nasıl yapılması gerektiği konusunda tarafımdan bilgi talep etmektedir, beni arayan tüm hastanelere gerekli açıklamaları yapmaktayım.

Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum; SGK tarafından "tarafınıza şu kadar TL ceza uygulanacaktır ve bu konudaki savunmanızı 10 gün içinde yapınız" şeklinde gelen yazılara yapılacak hiçbir savunmanıza karşılık SGK tarafından size olumlu bir cevap gelmeyecektir (umarım tersi olur), SGK'nın vereceği cevap aynen şu şekilde olacaktır

"Tarih, sayı, ilgi …Konu: Cezai Şart hakkında! ; tarafınızca yapılan savunma kurumumuzca değerlendirilmiş olup uygun/yeterli bulunmadığından sözleşmenin şu şu şu maddelerine istinaden …hastanenize……TL tutarında cezai şart uygulanmış olup bu tutar hakedişlerinizden mahsup edilecektir." Gibi bir yazı ile karşılaşacaksınız. 

Bu yazıyı aldığınız an eğer isterseniz! yapmanız gereken hamleler şunlardır;

En pratik ve kolay çözüm uygulanan cezayı ödersiniz! Ama yok ben haklıyım diyorsanız;

1-) "SGK tarafından tarafınıza şu kadar …..TL cezai şart uygulanmıştır" şeklinde bir yazı geldiği an! SGK'nın kesilen ceza tutarının sizin aylık hakedişinizden tamamının veya o ayki tutarınızın toplam tutara ulaşmak için gerekli miktarının kesilmemesi için ivedilikle "ihtiyati tedbir talep edilmelidir." (mahkeme ceza miktarı üzerinden % 10-15 teminat isteyebilir, buna karşılık kesin ve süresiz banka teminat mektubunu kabul etmektedir.)

2-) İlk talepte mahkemenin ihtiyati tedbir kararı vermediğini düşünelim! ikinci hamle "ihtiyati tedbir talepli menfi tespit ve işlemin iptali davası açılmalıdır!" Bu davada da ihtiyati tedbir kararı alındığı takdirde en azından hak edişinizin bir kısmını veya tamamını dava sonuna kadar kurtarma ihtimaliniz bulunmaktadır.

3-) İlk istemde ve ikinci istemde ihtiyati tedbir kararı alınamadığı takdirde ve davanızda haklı olduğunuza eminseniz, kesilen ceza miktarının ya tamamı yada en azından en aza inmesi hukuk nezdinde mümkündür. (Örneğin 500.000 TL gibi bir ceza bilirkişi raporu ve mahkeme kararı ile haklılığınız kanıtlandığı takdirde en aza inebilir.)

BU SIRALAR ALDIĞIM DUYUMLARA GÖRE; BAZI DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNİN TARAFINIZA GELEN CEZA TUTARLARININ, SGK'YA VERECEĞİNİZ BİR DİLEKÇE İLE 12 TAKSİDE BÖLME İMKANINIZIN OLDUĞUNUN MÜMKÜN OLDUĞUNU , DİLERSENİZ BU CEZALARI 12 TAKSİTLE ÖDEYEBİLECEĞİNİZ İMKANI OLDUĞUNU SİZLERE ÖNERDİĞİ BİLGİSİ ALINMIŞTIR! BU TAVSİYEYE UYMAK YADA UYMAMAK TAMAMEN SİZİN İNSİYATİFİNİZDEDİR!

EĞER BU ŞEKİLDE BİR TALEBİNİZ OLDUĞU TAKDİRDE YANİ "BEN TARAFIMA UYGULANAN … TL TUTARINDAKİ CEZAYI 12 TAKSİTTE ÖDEMEYİ İSTİYORUM VE KABUL EDİYORUM" DERSENİZ! CEZAYI KABUL ETTİĞİNİZİ BİLDİRMİŞ OLACAĞINIZI VE HAKLI OLSANIZ VE İPTAL DAVASI AÇSANIZ BİLE TAKSİTLENDİRME İSTEĞİNİZDEN DOLAYI KARŞI TARAFCA (SGK) BU DURUMUN ALEYHİNİZE KULLANILACAĞINI ÖZELLİKLE BELİRTMEK İSTERİM!

Saygılarımla duyurulur; 

Av.Bülent ÖZER

Bu yazı toplam 19381 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim