• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Özel Hastanelerden Yabancı Doktorlar İçin Sınav Önerisi

Özel Hastanelerden Yabancı Doktorlar İçin Sınav Önerisi
Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizde yabancı doktor ve hemşire çalışmasının yolunun açmasıyla ilgili olarak özel hastanelerden hükümete öneri geldi.

Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizde yabancı doktor ve hemşire çalışmasının yolunun açmasıyla ilgili olarak özel hastanelerden hükümete öneri geldi. TOBB Sağlık Meclisi Başkan Yardımcısı ve Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr.Ulvi Ünal, “Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı doktor ve hemşirelerin mesleki bilgi ve lisan açısından yeterlilik sınavı uygulansın. Başarılı olanlara çalışma izni verilebilir” dedi.

Hükümetin Kanun Hükmünde Kararname yayınlayarak yabancı doktor ve hemşirelerin ülkemizdeki özel hastanelerde de çalışabilmesinin yolunun açılması, sektörden farklı tepkiler gelmesine sebep oldu. Sağlık çalışanları kalitenin düşmesine yol açacağını öne sürerek karara karşı çıkarken, kadro alma konusunda sıkıntı yaşayan özel sağlık kuruluşları bu formülle rahat nefes alabilecek. Yabancı hekim ve diğer sağlık personelinin çalışmasının mesleki yeterliliği olması ve hastayla doğru iletişim kurabilecek düzeyde dilimizi bilmesi koşuluyla özel hastanelerde çalışabilmesinde bir sakınca olmadığını dile getiren Dr.Ulvi Ünal, özel sağlık kuruluşlarının bu kararla kadro sıkıntısını aşabileceğini söyledi.

“Yurtdışında Sınavlarda Başarılı Olan Türk Doktorlar Çalışabiliyor”

Dr.Ulvi Ünal, Türk doktorların yurtdışında pek çok ülkede çalışabildiğini, hatta büyük başarılara imza attığını ifade ederek, “Bizim doktorlarımız istediği ülkede doktorluk yapabiliyorken, ülkemizde yabancı doktorlar hastaya elini dahi süremiyor. Çünkü yasalar bunu engelliyor. Türk doktorlar nasıl ABD’de çok zor olan mesleki ve lisan açısından sınavlarda başarılı olma koşuluyla ABD’nin en iyi kliniklerinde çalışabiliyorlarsa, Sağlık Bakanlığı da yabancıları sınava tabi tutsun ve başarılı olanlar çalışsın. Ama bu sınav kendi hekimlerimize uygulanan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi zor bir sınav olursa o zaman hem Türk doktorlarla fırsat eşitliği sağlanır, hem de kalite sağlanır. Hastanelerimizde çalışacak doktor, hemşire bulamıyoruz. Çalışanı bulsak bile kadro alamıyoruz. Kadro sıkıntısı da çözülürse bu karar bizlere rahat nefes aldırır” dedi.

“Doğru Uygulanırsa Karar En Çok Vatandaşa Yarar”
Yabancı sağlık çalışanının, doğru bir seçim yapılırsa ve entegrasyon sağlanırsa ülkemizdeki özel hastanelerde çalışabilmesinin sağlık hizmetinde kaliteyi düşürmeyeceğine dikkati çeken Ünal, şu bilgileri verdi: “Bu uygulama doğru yapılırsa kaliteyi düşürmez, tam aksine sağlık hizmetindeki eleman açığını kapatacağı için arttırır. Ülkemizde zaten sağlık çalışanı açığı var. Kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısını arttıracağı için bu karar en çok vatandaşa yarar. Ancak hastayla doğru iletişim kuramayacak derecede lisanı olmayan, mesleki bilgileri yetersiz olan çalışanlara izin verilirse kalite düşer, yanlış tıbbi uygulamalar olabilir. Burada önemli olan yabancı veya Türk ayrımı değil, kaliteli hizmeti verecek çalışanı seçme konusudur.”

egeaktuel.com

Bu haber toplam 3697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim