• BIST 9524.59
  • Altın 2526.576
  • Dolar 32.5695
  • Euro 34.6479
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Özel hastanelerin acil hasta isyanı

Özel hastanelerin acil hasta isyanı
SGK'nın ek ücret aldıkları için 80 hastaneye kestiği 15 milyon lira ceza özel ve vakıf hastanelerini isyan ettirdi. OHSAD Başkanı Dr. Bahat, "Acile gelen hastaya teşhis koymamız için 300 lira cebimizden gidiyor" dedi.

SGK'nın ek ücret aldıkları için 80 hastaneye kestiği 15 milyon lira ceza özel ve vakıf hastanelerini isyan ettirdi. OHSAD Başkanı Dr. Bahat, "Acile gelen hastaya teşhis koymamız için 300 lira cebimizden gidiyor" dedi.

Acil, kanser ve yoğun bakım gibi hizmetlerden yasak olmasına rağmen ek ücret alan bazı hastanelere 15 milyon lira ceza kesilmesi tepkiyle karşılandı. Özel ve vakıf hastanelerinin zor durumda olduğunu belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, devletin önce yatırıma teşvik ettiğini, ardından caydığını söyledi. Dr. Bahat, bedavaya hizmet verdiklerini, hastanelerin kendilerini zorlukla döndürdüklerini kaydetti.

Bedavaya hizmet

Özel hastanelerin yılda 81 milyon muayene, 2 milyon ameliyat, 3 milyon yatış yaptığına dikkat çeken Dr. Bahat, "Sağlık ihtiyacının yüzde 35'ini özel hastaneler 5.3 milyar lira ile karşılıyor. Bu hizmetleri bedavaya yakın veriyoruz. Bunun düzeltilmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Uygulama Tebliğinin net ifade edilmediğini vurgulayan Dr. Bahat, şunları kaydetti: "Acilden fark almayın. Ama hangi acilden? Karın ağrısı da acildir, gözdeki çapak da. Hangisinin acil olduğu tanımlanmadığı için işletme sıkıntıya giriyor. Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları 5 yıldır artmadı. Çalışanımıza 5 defa zam yapmış olmamıza rağmen devletten bir kuruş zam alamadık."

1 kuruşun cezası 15 bin TL

Vatandaştan hakkı olmayan parayı alanların bedelini ciddi şekilde ödemeleri gerektiğini aktaran Dr. Bahat, ancak herkesin aynı şekilde davranıyormuş gibi suçlanmasının doğru olmadığını ifade etti. Dr. Bahat, "Bir tek kuruşluk suçun cezası 15 bin lira. Bize de yazık" diye konuştu. Acil hasta tanımının net bir şekilde yapılması isteyen Dr. Bahat, "Vatandaş acilim diyerek geliyor. Mide kanaması mı diye araştırırken, strese bağlı ağrıyla karşılaşıyorsunuz. Bu arada 200-300 lira masraf yapıyorsunuz. Vatandaşa, 'Sizinki stres ağrısı, acil vaka değil' diyorsunuz. Yani elimiz kolumuz bağlanıyor. Acil olup olmadığını muayene edip tahlillerden sonra söyleyebiliriz" dedi.

Cerrahın ücreti 14 lira

Bir beyin cerrahı ve ortopedistin gece muayene ücreti olarak 14 lira 80 kuruş aldığını aktaran Dr. Bahat, doktorların bu duruma artık katlanamadığını bu nedenle Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının artırılması gerektiğini söyledi.

Hasta alınan ek ücreti bilemez

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk, "SGK, 15 milyon lira ceza kesmiş. Rakamın vatandaştan kural dışı alınan ücretin ne kadarına tekabül ettiğini bilmiyoruz. Ceza caydırı değil. Müfettişler polikliniklerin başında durup kural ihlalini tespit edemez. Çok sık yapılsa da etkin değil. Ne kadar ilave ücret alındığını hesaplamak güç. Sağlık Uygulama Tebliği'nde her kalemin karşılığını vatandaş nasıl bulsun? Yaptırımınlar değiştirilmeli" dedi.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10047 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim