• BIST 9524.59
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Özel hastaneye giden sigortalılar dikkat: Fatura sizi komaya sokabilir

Özel hastaneye giden sigortalılar dikkat: Fatura sizi komaya sokabilir
Bugün tedavi masrafı için SGK'dan 100 TL alan A grubu bir hastane sigortalıdan da 90 liraya kadar ücret talep edebiliyor. A grubu hastane sayısı bu yıl 244'ten 275'e çıktı.

Akşam Gazetesi Cem Kılıç'ın Yazısı

Bugün tedavi masrafı için SGK'dan 100 TL alan A grubu bir hastane sigortalıdan da 90 liraya kadar ücret talep edebiliyor. A grubu hastane sayısı bu yıl 244'ten 275'e çıktı. Siz siz olun faturanızı önceden öğrenin

Ekim 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası düzenlemesiyle herkes sağlık kapsamına alınırken, özel hastane yolu da sigortalılara açıldı. Sigortalıların özel hastanelerden yararlanabilmesi mümkün olmakla beraber, bu hastanelere ilave ücret ödemeleri de gerekiyor. Yasaya göre, vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler; tedavi masrafının bir katına kadar ilave ücret alabiliyor. Ayrıca yine yasaya göre, ilave ücreti bir katına kadar çıkarma yetkisi Bakanlar Kurulu'nda. Bakanlar Kurulu sigortalılardan alınacak ilave ücretin tavanını belirliyor. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak daha önce yüzde 70 olan ilave ücret oranını yüzde 90'a çıkarmıştı. Özel hastaneler, SGK'nın her bir sağlık hizmeti karşılığında tespit edilen liste fiyatının yüzde 30'u ile yüzde 70'i arasında sigortalıdan değişen oranlarda ilave ücret tahsil ediyordu. Mevcut durumda ise, özel hastanelerin sigortalıdan alabileceği ilave ücretin üst sınırı yüzde 90 oldu.

5 farklı kategori var
ÖZEL hastanelerin ilave ücret oranının ne olacağı, bu hastanelerin sınıflandırılması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu da SGK tarafından yapılıyor. En kaliteli hastaneler (A) sınıfı olarak tanımlanırken, en düşük imkân ve kapasiteye sahip hastaneler (E) sınıfında yer alıyor. (A) sınıfı hastaneler sigortalıdan yüzde 90 ilave ücret alabilirken, (E) sınıfında olan bir hastanenin sigortalıdan alabileceği ilave ücret yüzde 30'la sınırlı. 2012'de 244 hastane (A) sınıfı olarak değerlendirilirken, 2013 yılında bu sayı 275'e yükseldi. Böylelikle, sigortalılardan daha yüksek oranda ilave ücret alabilecek özel hastane sayısı arttı.

Tavan %200 olabilir
GEÇTİĞİMİZ günlerde Meclis'e sevk edilen Torba Yasa Tasarısı'nda konuyla ilgili önemli bir madde yer buldu. Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde olan ilave ücret tavanı belirleme konusunda daha önce 'bir katına kadar' olan ifade yeni düzenlemede 'iki kat' olarak değiştirildi. Bu da demek oluyor ki, yeni düzenlemeyle ilave ücret konusunda Bakanlar Kurulu'nun tavanı yüzde 200'e kadar çıkarma yetkisi var. Yani, Bakanlar Kurulu isterse şu anda yüzde 90 olan ilave ücret oranını yüzde 200'e kadar çıkarabilecek.

Top bakanlarda

BU değişiklik çok konuşulacak. Zaten ilave ücretin oranı konusunda şikayetler varken, bir de bu oranın iki katına kadar çıkacak olması ihtimali sigortalılar açısından iyi olmayacak. Bu konuda Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki günlerde nasıl bir karar alacağı merak konusu. Eğer tasarı yasalaşır ve Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak ilave ücret tavanını arttırırsa, özel hastanelerde tedavi olmak isteyenleri kötü sürprizler bekleyecek.

Netten görülebiliyor
BU konuda SGK yaşanan olumsuz durumları önlemek adıyla yeni bir uygulamayı devreye soktu. 'Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş' adı verilen uygulamayla sigortalılar gittikleri özel hastanenin kendilerinden ne kadar ilave ücret alabileceğini öğrenebilecekler. SGK'nın kendi web sayfasında ilave ücret konusunda ne yapılması gerektiği tek tek anlatılmakta. Özel hastaneye gitmek isteyen sigortalı bilgisayarın başına oturacak, SGK sitesinde yer alan 'Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş' uygulamasını açacak.

Doktorunu seçecek
BU uygulama çerçevesinde ilk olarak hangi şehirdeki hastaneye gitmek istiyorsa o şehri seçecek, o şehirde gitmek istediği hastane ve bu hastanedeki gideceği branşı da bilgisayarında işaretleyecek. Daha sonra o hastanede görev yapan doktorların tamamını görüp, aralarından istediği hekimi yine kendisi belirleyecek. Bu işlemler yapıldıktan sonra, sigortalı gideceği hastaneye ne kadar ilave ücret ödeyeceğini önceden görecek. İlave ücret miktarına göre de o özel hastaneye gidip gitmeme kararını verecek.
 

Cem KILIÇ
[email protected]
twitter.com/cemkilic

Bu haber toplam 6374 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim