• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Özel kuruluşlara 'klinik araştırma' izni çıkıyor

Özel kuruluşlara 'klinik araştırma' izni çıkıyor
Hükümetin TBMM'ye sunduğu torba yasa tasarısıyla Tamgün Yasası’nın yol açtığı sorunlar önemli ölçüde giderilirken, klinik araştırmaların da önü açılıyor. Yasa ayrıca ithal kadavraya da imkan sağlıyor.

Nisan ayında yayınlanan ‘Klinik Araştırmalar’ yönetmeliği ile sadece kamu kurumlarında bulunan klinik araştırma yapabilme hakkı, torba yasa tasarısı ile birlikte özel sağlık kuruluşlarına da tanındı.

Sorun çıkıyordu

Tıp fakültelerinde kadavra üzerinde araştırma yapılması için sağlanan ceset temini konusunda yeni bir adım atılıyor. Meclis’e sunulan torba yasa tasarısı ile, sahipsiz cesetlerin adli kovuşturma olmadan araştırmalar için kullanılmasının önü açılıyor.

Tasarıda bu kararın alınmasının gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Kimsenin sahip çıkmadığı cesetlerin, bilimsel araştırma için kullanılmak üzere yüksek öğretim kurumlarına verilebilmesi için kanunda belirtilen "adli kovuşturma" ile ilgisi olmama şartı uygulamada ortaya çıkan problemleri gidermek amacıyla "ölü muayenesi veya otopsi işlemi tamamlanmış olanlar” şeklinde değiştirilmektedir."

Araştırmalar genişliyor

Hazırlanan tasarıda klinik araştırmaların kapsamı da genişletildi. Nisan ayında yayınlanan 'Klinik Araştırmalar' yönetmeliği ile kamu kurumlarına ve üniversitelere klinik araştırma yapma hakkı verilirken, tasarıda özel kuruluşların da araştırmalarda bulunabilmesinin önü açıldı. Ancak özel sağlık kuruluşlarının klinik araştırmaları kamuya ait merkezlerde ve hastanelerin koordinatörlüğünde veya idari sorumluluğunda yapması şartı konuldu.

Ceset üzerinden kornea alınacak

Türkiye'de kornea nakli olması gereken 5 bin hasta için ABD'li bir firma ile anlaşıp 1sözleşme yapan Sağlık Bakanlığı, kornea nakillerinde ithalatı önleyecek bir düzenlemeyi de torba yasa tasarısına koydu. Buna göre, bakanlık, aksi vasiyet edilmediği takdirde kadavralar üzerinden kornea alımı yapabilecek.Tasarının yasalaşması ile birlikte ithal kornea alımına da son verilecek.

İthal kadavra yöntemi: Ayrıca tasarıda, tıp fakültesi öğrencilerinin araştırma yapması için gereken kadavranın yetersiz olması halinde ithal kadavra temininin de önü açıldı. Bu kapsamda kadavra üzerinde araştırma yapacak öğrenciler için belirlenen ülkelerden kadavra ve kadavra parçası alınabilecek. Böylece öğrencilerin araştırmasını maketler üzerinden değil kadavra üzerinden yapabilmesi sağlanacak.

Ahmet Fatih Erturan

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2421 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim