• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Özel merkezlerde kadro satışı

Özel merkezlerde kadro satışı
Sağlık sistemine büyük umutlarla giren özel tıp ve dal merkezleri kötü sona doğru gidiyor.

İzmir'de birkaç ay içinde 17 tıp ve dal merkezi iflas bayrağını çekti. Çaresizlik bu merkezlerin ‘para eden’ doktor kadrosu, çalışma izin ve ruhsatlarını ‘taşınma izni’ verilen Şanlıurfa, Gaziantep, Konya, Mersin gibi illere sattırdı.

50 BİN LİRAYA KADRO SATIŞI

Bir doktor kadrosunun 50 bin liradan satışa çıkarıldığı belirtilirken Ege Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Ruşen Aydın, “Hükümet politikaları 6 ay daha böyle devam ederse İzmir'deki tıp ve dal merkezlerini çoğu kendini bir şekilde tasfiye yoluna gitmeyi planlıyor. Bu tasfiye ruhsatını satmak ya da başka yolla olabilir” dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında özel sağlık sektörü cazip hale getirilip mantar biter gibi açılan poliklinik, tıp ve dal merkezleri, değişen koşullarla ayakta duramaz hale geldi. En son özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalardan 15 lira katkı ücreti alınması kararıyla bu kuruluşlara başvurular çok düştü, darboğazdaki özel tıp ve dal merkezleri faaliyetlerini askıya almaya başladı.

Değişen uygulamalarından en fazla darbeyli alan özel tıp ve dal merkezleri, Sağlık Bakanlığı'nın doktor sayısı az olan yerlere taşınma iznini değerlendiriyor. İzmir'de 2009 başında 133 olan tıp ve dal merkezi sayısı 2010 başında 119'a düştü. İçlerinden biri, bir hastane ile birleşirken, diğerleri kadro, çalışma izin ve ruhsatlarını ‘nakil izni’ verilen Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin, Konya, Bursa, Kahramanmaraş gibi illere bu merkezlerin doktor kadroları, çalışma izin ve ruhsatları satıldı. Bir doktor kadrosunun 50 bin liradan satıldığı ileri sürüldü.

ÇOĞU MERKEZ TASFİYE OLACAK

Ege Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Ruşen Aydın, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Şubat 2008'de milat gibi bir şey oldu, yatırımlar donduruldu, muayene ücretlerinde artış yapılmadı. O günlere kadar hastalardan ek tahlil ücreti serbestti, muayeneye hepsi dahil edildi. Arkasından hastalardan alınabilecek fark ücreti yüzde 30 ile sınırlandırıldı. Tıp ve dal merkezleri bu gelişmelerin ardından maliyetleri karşılayamaz hale geldi. O zamandan beri bu merkezler ayakta durma mücadelesi veriyor, hepsi giderlerini kıstı, personel çıkardı. Bunun sebebi ileride belki bu durumlar düzelir, çözüm bulunur, yine çalışmalarımızı sürdürürüz düşüncesi. Ama bugüne kadar rahatlatıcı tedbir alınmadı. Hala aynı şartlar sürüyor. Devletin önümüzdeki günler için tıp merkezlerinin hakkında da düşünceleri çok olumlu değil. Hastaneleri 5 sınıfa ayırdı. Tıp merkezlerini de E sınıfında kabul ediyor. Bunlarla hastaneler arasında çok büyük bir eşitsizlik olacak. Bu merkezlerde hekimlerin eline geçen para hastanelere göre yüzde 50 daha az olacak. Sınıflandırma sonucunda daha kötü duruma gelecek, kapanma kaçınılmaz olacak. Hükümetin tıp ve dal merkezlerine bakışından umudumuzu kestik. Tıp ve dal merkezleri birleşerek hastaneye dönüşmeye ya da ruhsatlarını devretme çalışıyor. Hükümet politikları 6 ay daha böyle devam ederse İzmir'deki tıp ve dal merkezlerinin çoğu kendini bir şekilde tasfiye yoluna gitmeyi planlıyor. Hükümetin bu politikalarıyla tıp ve dal merkezlerinin ayakta kalmaları mümkün görünmüyor.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim