• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

Özel Sağlık Kuruluşları Derneklerine Gerek Var mı ?

Özel Sağlık Kuruluşları Derneklerine Gerek Var mı ?
SGK ile Özel Sağlık Kuruluşları arasında yapılan Hizmet alım sözleşmelerinde yaşanan kaos ve taleplerin SGK tarafından kabul görmemesi nedeniyle özel sağlık kuruluşları bir bilinmeze doğru yol alıyor.

SGK ile Özel Sağlık Kuruluşları arasında yapılan Hizmet alım sözleşmelerinde yaşanan kaos ve taleplerin SGK tarafından kabul görmemesi nedeniyle özel sağlık kuruluşları bir bilinmeze doğru yol alıyor.

Özel sağlık hizmeti sunucularının haklarını, ortak çıkarlarını korumak, kollamak, resmi ve özel kurumlar karşısında özel sağlık kuruluşlarını temsil ederek menfaatlerini korumak gibi amaçlarla kurulan Özel Sağlık Kuruluşları Dernekleri çözüm konusunda etkisiz kalmakta.

SGK başka OHSAD başka dilden konuşuyor

OHSAD :  “Yeni SGK Hizmet Alım Sözleşmesinin sektör için taşıdığı riskler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik, SGK Başkanımız Sayın Fatih Acar ve SGK GSS Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Rıza Murat Karaşen’ce malumdur.  OHSAD olarak sektör adına Ankara ve Antalya’da Sayın SGK Başkanımız ile yaptığımız toplantılarda; Sayın Başkanın sektörün ve sözleşmenin sıkıntılarına tüm detaylarıyla hakim olduğunu gördük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e ve SGK Başkanımız Sayın Fatih Acar’a sektörümüzün güveni tamdır.”

SGK: CNN TÜRK'e konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Murat Karaşen, "Şu ana kadar sözleşmede bir değişiklik kararımız olmadı".  (06.02.2012 )

OHSAD’ın belirttiği gibi Sözleşmenin taşıdığı riskler SGK ‘ya pek malum olmuşa benzemiyor. SGK sözleşmede hala bir değişiklik kararları olmadığını ısrarla yeniliyor.

Dernekler neden organize olup sonuç alamıyor?

29.12.2011 Tarihinde ilk olarak sözleşmenin yayınlanmasının ardından bir ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen dernekler değişiklik taleplerine olumlu bir cevap alamadı ve SGK verdiği son gün 06.02.2011 tarihinde de sözleşmeler bu hali ile imzalandı.

·         Üyelerin arasında talepler konusunda birliktelik yok

·         SGK yaptırımlarından çekiniliyor

·         Ortak karar alınırken ortak çıkarlar örtüşmüyor

·         SGK’ya ortak yaptırım için gerekli birliktelik sağlamıyor

·         Dernek yapısı gereği üyelere yaptırım uygulanamıyor

·         SGK mevzuat değişikliklerinde yasal sürece başvurulmuyor

·         Kamuoyuna yeterli bilgilendirme yapılıp gündem oluşturulamıyor


Ayrım yapılmaksızın birliktelik sağlanmalı
Küçük ve büyük ölçekli tüm özel sağlık kuruluşlarının sorunları tek bir liste halinde dile getirilemiyor.  Küçük ölçekli kurumların istekleri görmezden geliniyor. Bunun en güzel örneği OHSAD’ın sözleşmeyi imzalamayın çağrısına rağmen küçük ölçekli hastanelerin kendi adlarına bir iyileştirme beklentisi olmadıkları için sözleşmeyi imzalamasıdır.

Bu şartlarda Derneklere İhtiyaç Yok
Eczacılar Birliğinin SGK sözleşmesinde göstermiş olduğu kararlılık özel sağlık kuruluşları dernekleri tarafından gösterilemiyor.  Sürek hak kaybına uğradıklarını ve mağdur olduklarını söyleyen dernekler bu rağmen tek ses olup isteklerini kabul ettiremiyorlar.  SGK özel sağlık kuruluşlarının birlikte hareket edemediklerini bildiği için isteklerini çok rahat dayatarak yaptırıyor.

Özel Sağlık Kuruluşları dernekleri SGK’nın yayınlamış olduğu sektörün aleyhine herhangi bir duyuru, genelge, tebliğ ve sözleşme için iptal/yürütmenin durdurulması için mahkemelere götürülememiş olması ayrıca düşünülecek bir konudur.

Halen kurulu bulunan Özel Sağlık Kuruluşları Derneklerin sayısı onun üzerindedir.

OHSAD başta olmak üzere Ankara Sağlık Kuruluşları Derneği, Ege Sağlık Kuruluşları Derneği, TÜSİDER, TÜMSAD, Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler Platformu, SABİR kurulu bulunan aktif derneklerden olup kurulduklarından bu güne değin bir çok yönetmelik, sözleşme vb hazırlığında aktif yer aldılar…

OHSAD çatı dernek konumunda…

Derneklerin üyelerinin de büyüklük ve iş hacimleri çok farklı..

Dolayısıyla son yürürlüğe giren SGK hizmet sözleşmesi öncesi müzakerelerde değişiklik istenen konuların özel hastaneler arasında belirli bir popülasyonun istekleri kapsadığı algılaması da ufak sağlık yapılarının gününden önce sözleşmeyi imzalamasına neden oldu..

Özel sağlık sektörünün kendi sorunlarına bireysel olarak çözüm aradıkları bir ortamda bu şekilde yapılanmış özel sağlık derneklerine ihtiyaç olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya mıyız? sorusunu gündeme getiriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim