• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Özel sağlık kuruluşları yüksek fark talep edebilir

Özel sağlık kuruluşları yüksek fark talep edebilir
Yeni düzenlemeyle sağlık hizmetlerinden alınan ilave ücrette üst sınır yüzde 200’e çıkarıldı. Yani, özel hastaneler artık belirlenen muayene ücretinin iki katına kadar talep edebilecek.

Okan Güray BÜLBÜL

Özel hastaneler ve vakıf üniversiteleri hastaneleri SGK ile sözleşmeleri var ise belirli oranda hastanın muayene ve diğer hizmetleri için SGK'dan para alabiliyorlar. Bunun yanında SGK, bu hastanelere size başvuran kişiden de ilave ücret alabilirsiniz diyor.

EK ÜCRETTE LİMİT YÜKSELDİ


İlave ücrette muafiyetler dışında bir de üst limit söz konusu. Yani özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri istedikleri kadar ilave ücret alamıyorlar. SGK'nın Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde belirlediği bir limit bulunmakta. Bu limit ilave ücret konusu ilk kez düzenlenirken SGK sağlık hizmet komisyonunun belirlediği sağlık hizmet bedelinin yüzde 30'u olarak uygulanıyordu. Bu oran önce yüzde 70'e ve daha sonra da yüzde 90'a çıkarıldı. Geçen haftalarda yapılan düzenleme ile ilave ücrette üst sınır yüzde 200'e yükseltildi. Yani bundan böyle SGK Fiyatlandırma Komisyonun'ca belirlenen sağlık hizmeti bedelinin iki katı kadar tutar özel hastaneler tarafından talep edilebilecek.

DÜZENLEME SONRASI DURUM

Demek oluyor ki, bu düzenleme hayata geçmeden önce göz muayenesi için özel hastaneye başvurmuş vatandaştan en fazla 22,36 TL ilave ücret talep edebilen özel hastane, şimdi 49,68 TL'ye kadar ilave ücret talep edebilecek. Doğum kontrol muayenesine özel hastanede yaptıran sigortalı için özel hastaneler muayene başına en fazla 30,13 TL talep edebiliyorken bu yeni düzenleme sonrası 67 TL'lik ilave ücret talep edebilecekler.

YENİ DÜZENLEMEDE SINIFLANDIRMA DA DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI

İlave ücretin yükselmesi ile birlikte bir başka değişiklik de kurum sınıflandırmasında yapıldı. Düzenleme hayata geçirilmeden önce SGK kendisiyle anlaşmalı olan kuruluşları puanlayarak sınıflandırıyor ve ek ücret alabilecekleri limiti belirliyordu.

RAKAM İKİ KATA KADAR ÇIKAR

Yani tam teşekküllü vakıf üniversitesi hastanesi ile tıp merkezi kendisine başvuran vatandaştan aynı oranda ilave ücret talep edemiyordu. Düzenleme sonrası bu ayrım da ortadan kaldırıldı. Uygulamayla bundan sonra tüm özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri kendilerine başvuran hastalardan belirlenmiş muayene ücretinin iki katına kadar ilave ücret talep edebilecek.

2 SORU 2 CEVAP

Düşük maaşı ispat etmek gerekiyor


Soru: Babam belediyeden geçen yıl emekli oldu işçi sınıfından. Belediyede yevmiyeleri düşük gösteriyor veya sigortasını asgariden ödüyor. Ne yapabiliriz? (Fatih Sarı)

Cevap: Gerçek ücretinin daha yüksek olduğunu ispatlamanız gerekiyor. İspat sonrası dava açabilirsiniz.

İşverene dava açmak mümkün

SORU: Eşim Ukrayna vatandaşlığından Türk vatandaşlığına geçti. 10 senelik çalışmışlığı var. Emekli olabilir mi? (Hatice Güloğlu)


CEVAP: Türkiye'de emekli olabilmesi mümkün. Bunun için Ukrayna'da çalıştığı süreler için Türkiye'de yurtdışı borçlanma yapması gerek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim