• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Özel sağlık sigortalılar dikkat! Özel sağlık sigortanız var mı?

Özel sağlık sigortalılar dikkat! Özel sağlık sigortanız var mı?
Geçen cumartesi bir dizi kan tahlili yaptırdım. En yakın hastaneyi kullandım. Maliyet şöyle: Doktor muayene ücreti 153 TL, kan tahlilleri de 677 TL tuttu. Sigortalı olarak bu faturanın yüzde 20'sini ...

Gazete HABERTÜRK Yazarı Yavuz Semerci'nin yazısı...

ÖZEL sağlık sigortanız var mı?
Öyleyse ne demek istediğimi iyi anlayacaksınız.
Geçen cumartesi bir dizi kan tahlili yaptırdım. En yakın hastaneyi kullandım.
Maliyet şöyle: Doktor muayene ücreti 153 TL, kan tahlilleri de 677 TL tuttu.
Sigortalı olarak bu faturanın yüzde 20'sini katkı bedeli olarak ödemek zorundasınız. Yani toplam 830 liranın 165 TL'sini ödedim. Geri kalan 647 lirayı ise sigorta şirketim ödeyecek.

O an aklıma takıldı; sigorta şirketimin ödeyeceği rakam gerçekten bu mu? Sigorta şirketleri bu hastanelerden kendi müşterilerine hizmet verilirken bir iskonto, başka deyişle bir indirim almıyorlar mı? Alıyorlar elbette. Şüphem şu: Hastanenin benden yüzde 20 katkı payı istediği toplam fatura gerçekten indirimli fatura mı, yoksa henüz indirime sokulmamış fatura mı?

Acaba bana sunulan sağlık hizmetleri, sigorta şirketine 812 lira değil de örneğin (yüzde 10 iskontoyla) 730 lira olarak fatura ediliyor olabilir mi? Eğer böyleyse, 720 liradan, düşün ödediğim katkı payını, sigorta şirketim hastaneye 555 lira ödemiş olacak. Yani sigorta sözleşmesinde yazılan yüzde 20 katkı payı aslında yüzde 30'ların üzerine çıkmış oluyor...

Biliyorum, "Bu kadar ayrıntıyı niye merak ediyorsunuz?" diyebilirsiniz. Sağlık hizmetiniz yükselince (onun belli bir matematiği var) yüzde 20 ila yüzde 30 oranında ödediğiniz prim artabiliyor.

Hastaneden önce sigorta şirketime kesilecek faturayı görmek istedim. Faturayı sonra kesiyorlarmış. Bir liste verdiler. Sonra sigorta şirketimi aradım ve "Size kesilen fatura, bizim o hastaneyle yaptığımız anlaşmaya uygun indirimli rakamlardır, merak etmeyin" dediler. İnandırmakta zorluk çektiklerini anladıklarından olsa gerek hastanenin kendilerine gönderdiği (fatura değil) üzerinde protokol yazan listeyi yolladılar.
Edindiğim bilgiye göre sigorta şirketleri özellikle A sınıfı hastanelerle her yıl için oturup anlaşma yapıyorlar. Herkes kendi gücü oranında pazarlık yapıyor. Kimi hastane, sigorta şirketinin müşterilerine yüzde 10, kimisi ise yüzde 3 oranında indirim yapıyor. Örneğin bir kan tahlili, X sigorta şirketinin müşterisine yüzde 10 daha ucuza yapılırken, diğerine yüzde 5, bir başkasına ise indirimsiz gerçekleşiyor. Siz özel sağlık sigortasının o hastaneyle yaptığı pazarlık gücüne göre katkı payı ödüyorsunuz. Belki yüksek belki düşük fatura nedeniyle yıl sonunda sigortanın ödediği fatura yüzünden primiz yükseliyor veya yerinde sayıyor.

Hadi bunu da geçtim. Belki benim sigorta şirketim, X hastanesinden daha fazla indirim almasına rağmen ben bu bilgiden mahrum kaldığım için söz konusu hastane yerine daha kazık bir hastaneye gitmiş olabilirim. Daha fazla katkı payı ödemiş olabilirim. Sigorta şirketimin benim adıma ödediği yüksek fatura bana bir şekilde döndüğü için bu bilgiyi önemsiyorum.

Bence sağlık sigortası yapan şirketler, müşterilerine hangi hastaneden ne kadar indirim aldığını bildirmeli...
Her hastane, sigortalıya katkı payı çıkardığı an, sigorta şirketinin de faturasını kesmeli ve bir kopyasını müşteriye vermeli.

Üstelik kimse kusura bakmasın. Sigorta şirketi yıl sonunda söz konusu hastaneden toplu bir indirim alıyor olamaz mı? Alıyorsa bunu benim ödediğim katkı payından düşmesi gerekmez mi?

Demem o ki; bir şeyi kurcalıyorum ama neyi kurcaladığımı ve ne çıkacağını tam olarak ben de bilmiyorum. Bakalım ipin ucundan ne çıkacak?
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4805 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim