• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Özel'de hekimlerin tamamının kamuya geçeceği kaygısı

Özel'de hekimlerin tamamının kamuya geçeceği kaygısı
“Hekimler muayenehane ve kamu hastaneleri arasında karar verecek. Peki özel hastaneler ne olacak? Şu anda yarı zamanlı olarak özel hastanelerde çalışan hekimler, özeli tercih edemeyecek; çünkü özelde tam zamanlı çalışabilmesi için kadro yok”
Özel hastanelerde, 2 hafta sonra yürürlüğe girecek Tam Gün Yasası'na Anayasa Mahkemesi tarafından onay çıkması durumunda yarı zamanlı çalışan hekimlerin tamamının kamuya geçeceği kaygısı oluştu.
 
Anayasa Mahkemesi’nde görüşülen Tam Gün Yasası’nın yürürlüğe girmesine
günler kala, özel hastaneler de hekimlerinin kamuyu tercih etme olasılığı karşısında kaygılı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, yasanın yürürlüğe girmesi durumunda özelden kamuya kaçış olacağını belirterek, “Hekimler muayenehane ve kamu hastaneleri arasında karar verecek. Peki özel hastaneler ne olacak? Şu anda yarı zamanlı olarak özel hastanelerde çalışan hekimler, özeli tercih edemeyecek; çünkü özelde tam zamanlı çalışabilmesi için kadro yok” dedi. Çıkarılan genelgeyle 15 Şubat 2008’den beri tek bir doktor alamadıklarını ifade eden Şengül, yasada 1995 yılından sonra kamudan istifa edenlerin tekrar kamuya dönebileceklerine
dikkat çekti.

2.5 YILDIR HEKİM ALAMIYORUZ
11 Mart 2009’dan itibaren özel hastanede yarı zamanlı çalışmanın önüne geçildiğini anlatan Şengül, şunları söyledi: “Bu tarihten önce başlayanlar, yasaktan muaf tutuldu. Şimdi yasayla kamudaki mesaisinden sonra özel hastanede çalışanlar, özel hastaneyi tercih edemeyecek. Çünkü 2.5 yıldır tam zamanlı yeni doktor alamıyoruz. Bu yasada asimetrik kuvvet dengesi var. Tam Gün değil, kamuya dönüş yasası oldu.” Birleşik Sağlık Kurumları (BSK) CEO’su Murat Dayanıklı da yasanın sonuçlarının “bilinmeyen” olduğunu belirterek, öngörülerini şöyle sıraladı: “Büyükşehirlerde kamunun, küçük şehirlerde ise özel sektörün tercih edileceğini düşünüyorum. Yüksek hasta kapasitesi olan muayenehaneler, küçük şehirlerde bunu özele kaydırabilecekleri için, özel sektörü tercih edecekler. Bazı hekimler ise 3-4 yıl kamu hastanesinde çalışıp,
emekli olduktan sonra özel hastanelere geri dönecekler” diye konuştu.

TÜM DOKTORLARIN ONDA BİRİ DEĞİL

‘Muayenehanesi olan 9 bin hekim bulunuyor’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Özdemir Aktan, yasanın bazı maddelerinin iptal edileceğini umduklarını söyledi. Türkiye’deki toplam 110 bin hekimin sadece 9 bininin muayenehanesi olduğunu anlatan Aktan, “Bunun da bin 200’ü üniversitede çalışan doktorlar. 3 ay önce Çalışma Bakanlığı SGK’nın harcadığı paranın yüzde 43’ünün primlerden, geri kalanı ise devlet bütçesinden karşılandığını söyledi.

Tabii artık devlet bunu ödemek istemiyor. Ya çalışan ücretlerini düşürecek ya da hastaların daha fazla para ödemelerini sağlayacak. Bunların yerine performans sistemi koyup döner sermayeyi yeniden düzenlemeyi tercih ediyor” dedi.

‘İŞYERİ HEKİMLERİ NE YAPACAK?’

İşyeri hekimlerinin işyerindeki mesaisinin, çalışan sayısına göre belirlendiğini dile getiren TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Özdemir Aktan, şunları söyledi: “Türkiye’de 50’den fazla işçi çalıştıran şirketlerin işyeri hekimlerinin olması gerekiyor. Bunların arasında hekimin mutlaka bulunması gereken maden sektörü gibi önemli şirketler de var. Fakat tüm gün çalışmadıkları için bu hekimlerin büyük çoğunluğunun aynı zamanda muayenehanesi bulunuyor. Muayenehanesini kapatmak zorunda kalacak işyeri hekimi kamuya geçince işyeri hekimliğini kim yapacak?”

‘HEKİMLERİN MÜRACAAT ETTİĞİNİ DUYUYORUZ’

Yasanın iptal edilmeyeceği yönünde beklentileri olan hekimlerin kamuda
çalışmak üzere başvuruda bulunduğunu duyduklarını dile getiren OHSAD Genel
Sekreteri Cevat Şengül, bu hekimlerin çalıştıkları özel hastanelere, atamalardan
sonra bilgi vereceklerini söyledi. BSK CEO’su Murat Dayanıklı da öğretim üyesi
bazı hekimlerin profesörlüğünü almak için kamuya geçeceğini, sonra özel sektöre döneceğini dile getirdi.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim