• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

"Özelde Ortodontik Tedavi" için rapor şart

"Özelde Ortodontik Tedavi" için rapor şart
SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde son yapılan değişiklikler ile özel sağlık hizmeti sunucularından "ortodontik tedavi hizmeti" hizmeti alımı konusunda yeni düzenlemeler getirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde son yapılan değişiklikler ile özel sağlık hizmeti sunucularından "ortodontik tedavi hizmeti" hizmeti alımı konusunda yeni düzenlemeler getirildi.

18 yaşından küçükleri ilgilendiren düzenlemeye göre, özel sağlık kuruluşlarında "ortodontik tedavi" için artık, "tedavinin kamu hastanesine mümkün olmadığı" ibaresinin yer aldığı sevk amaçlı belge geçerli olmayacak. Yeni düzenlemeye göre, artık "özel"den, ortodontik tedavi hizmeti alınabilmesi için bir ortodonti uzmanı ve iki diş hekiminin bulunduğu heyetin raporu gerekecek.

SGK Başkanı Fatih Acar, ortodontinin çok ihtisas gerektiren bir alan olduğunu belirtti. Acar, bu nedenle "özel"den tedavi hizmeti alınabilmesi için, bir uzman doktorun başkanlığında en az üç doktorun rapor düzenlemesi kuralını getirdiklerini bildirdi.

Acar, "ortodontik tedavi" konusunda yapılan son düzenlemeleri AA'ya değerlendirdi.

SGK olarak dişle ilgili konularda "Sağlık Uygulama Tebliği" gereğince birtakım ödemeler yaptıklarını anlatan Acar, bu konuyla ilgili iki yeni düzenleme getirildiğini belirtti.

Kurum olarak ortodontik tedavide kullanılan malzemelere yapılacak ödemenin şeklinde değişikliğe gittiklerini bildiren Acar, şöyle konuştu:

"Diş çekimi için, dolgu için, ortodonti için belirlenmiş fiyatlarda ödemeler yapıyoruz. Bu konu ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Üniversitelerimizden gelen talepler değerlendirilerek, ortodontik tedavilerde yüzde 20, diğer diş hekimliği hizmetlerinde yüzde 10 ilave ödemesi yapılması sağlanmıştı. Ayrıca, örneğin dişle ilgili ortodontik tedavide kullanılan 10'a yakın malzeme olduğunu düşünelim, 10 ayrı malzemeyi ayrı ayrı ödüyorduk. Ayrı ayrı fiyatlar belirlenmişti. Fakat özellikle, bu konuyla ilgili olarak da kurumumuza hocalarımızdan gelen talepler doğrultusunda 'Ayrı ayrı ödeme şekli yerine tek paket olarak öderseniz işimizi kolaylaştırırsınız' diye teklifler geldi. Biz de bunları değerlendirdik. Ortodontide ne yaptık- 850 TL, bin 250 TL, bin 500 TL, bin 750 TL olarak dört ayrı kategoride ödeme yapacağımızı ifade ettik. Birinci yaptığımız düzenleme budur."

-"Özel"e sevke heyet karar verecek-

Acar, ortodontik tedavi için özel hastanelere sevk kararını, başında uzman bir ortodontistin olacağı bir heyetin vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Özellikle ortodonti çok ihtisas gerektiren bir alan olduğu için özele sevk işlemi yapılırken bir uzman doktorun başkanlığında en az üç doktorun rapor düzenlemesi ve bu rapor çerçevesinde özele sevk edilebilmesinin yolunu açmış olduk. Eskiden gelişigüzel özel sevk yapılabiliyordu, estetik amaçlı sevk yapılabiliyordu. Bu üç doktordan bir tanesi ortodonti uzmanı olmak zorunda. Özele sevk işlemi yapılırken böyle bir rapor esası getirdik. Şu an getirdiğimiz düzenlemelerde eski uygulamayı değiştiren hiçbir husus söz konusu değil. Yani vatandaşlarımız öncelikle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne gidecekler veya üniversite hastanelerimizin diş hekimlikleri bölümüne gidebilirler. Buralara sevk zorunluluğu yok, ama özele gitmek istiyorlarsa mutlaka buradaki doktorlar tarafından sevk alınması gerekiyor. Özele sevk işlemi yapılmadan hastalarımızın direkt gitmesi söz konusu değil. Bunun altını çizelim. Özele gidilmesi gerekiyorsa sevk alındığı takdirde SGK tarafından ödeme yapılacak."

-"Amacımız yüzde 100 memnuniyet"-

SGK'dan yetim aylığı almaya devam etmek için bazı vatandaşların, eşleriyle danışıklı boşanma yoluna gittiğine de değinen Acar, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi ölen kişinin ardından eğer kız çocukları bir işe girerlerse ve evlenirlerse aylıkları kesiliyor. Burada yaptığımız incelemelerde resmiyette boşanmasına rağmen fiilen birlikte yaşayan çiftler oluyor. Bu yetim aylığını alabilmek için kağıt üzerinde boşanılıyor, fakat eşler birlikte yaşamaya devam ediyor. Bu konu ile ilgili Yargıtay bir vatandaşımızın bu konudaki durumunu nitelikli doladırıcılık kapsamında değerlendirmedi. Ancak bu haksız alınan maaşla ilgili bir karar değildi. Bu yanlış anlaşıldı. Tekrar ifade ediyorum; muvazaalı bir şekilde devam edildiği takdirde biz aylığı kesiyoruz. Eğer fazla aylık alınmışsa da bunları geri talep ediyoruz."

Acar, bağımsız bir denetim kurumuna yaptırdıkları çalışmada SGK'nın memnuniyet oranının yüzde 76'larda çıktığını, bunu memnuniyet verici bulduklarını ifade ederek, "Bizim amacımız yüzde 100 memnuniyettir. 2,5 yıl içerisinde yazılım dillerini tekleştireceğiz. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı işlemlerinin tamamını tek yazılımda yapacak bir program çalışması devam ediyor, şu anda kurumun tüm arşivlerini yeniliyoruz. 2,5 milyar evrakı tarıyoruz. Tek tuşla bütün evrakı ekranda görebilmeyi amaçlıyoruz. 2,5 yıl içerisinde bu olacak. Bunun startını Eskişehir'de verdik. Evraklar taranmaya başlandı" dedi.

-"2020'lerde kayıt dışıyı yüzde 15'lere düşürmeyi düşünüyoruz"

Acar, 2008 yılından bu yana 80 bin 400 işletmenin ve 1 milyon 250 bin kişinin kayıt altına alındığını ve yüzde 45,8 olan kayıt dışı istihdamın yüzde 37,5'e düşürüldüğünü anlatan Acar, şunları kaydetti:

"Kurum olarak en önemli hedeflerimizden biri kayıt dışı ile mücadeledir. Genel olarak bakıldığında 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinin gider büyüklüğünün 403 milyar TL olduğunu biliyoruz. Bizim kurumumuzun gider büyüklüğü 181 milyar TL. Bizim gelir gider dengemiz zaman içerisinde iyileşti. Reformun yapıldığı 2008 yılında gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 52,8'di, şu anda bu rakam yüzde 58,8'lere geldi. Gelirlerimiz giderlerimize göre çok daha fazla arttı. Bizim en önemli gelir kalemimiz prim gelirleri, bu gelirleri kısa orta ve uzun vadede mutlaka arttırmalıyız. Bunu arttırmanın yolu da kayıt dışı ile mücadeleden geçiyor. 2008 yılından bugüne kadar 1 milyon 250 bin kişiyi kayıt altına aldık. 80 bin 400 tescilsiz işletmeyi tescilli hale getirdik. 2008 yılında kayıt dışı yüzde 45,8 idi bu rakam yüzde 37,5'e kadar düştü. 2020'lerde yüzde 15'leri yakalamayı düşünüyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4080 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim