• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

‘Özele sevk engeli’ kalktı

‘Özele sevk engeli’ kalktı
Türkiye'de özellikle kamuda istihdam edilen ortodonti uzmanı sayısının yok denecek kadar az olması yüzünden yıllardır tedavi sırası bekleyen binlerce çocuk hastanın önündeki ‘özele sevk engeli’ kalktı.

Türkiye'de özellikle kamuda istihdam edilen ortodonti uzmanı sayısının yok denecek kadar az olması yüzünden yıllardır tedavi sırası bekleyen binlerce çocuk hastanın önündeki ‘özele sevk engeli’ kalktı.

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker, “Devlet ortodontinin yanısıra serbest çalışan endodonti uzmanında yaptırılan kanal tedavilerini Türk Dişhekimleri Birliği'nin asgari tarifesinden ödüyor. Bu olanak değerlendirilmeli” dedi.

Ülker, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından birkaç ay önce yayınlanan tebliğde ağız diş sağlığı hizmetleriyle ilgili bölümde yer alan değişiklikleri hatırlattı. Ülker, Sağlık Bakanlığı'na bağlı diş hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri ile çeşitli hastanelerin bünyesinde yer alan diş kliniklerinde her hizmetin verilemediğine dikkat çekti. Özellikle kanal tedavisi için endodonti, çocukluk yaşlarında müdahale edilmesi gereken diş çarpıklıklarının tedavisi için ortodonti uzmanı sayısının kamuda çok az olduğunu belirten Turgan Ülker, şunları söyledi:
“Bu uzmanların bulunduğu merkezlerde sayı az olduğu için randevular çok uzun süreler sonuna veriliyor ya da uzman yoksa hiç yapılmıyor.

Bu tedavileri yaptırması gereken hastalar da dışarı sevk ediliyor. Hastalar sevk aldıkları takdirde serbest çalışan endodontist ya da ortodontiste tedavilerini yaptırabilirler. Sevkte önemli şart, sevkin mutlaka diş hastanelerinden ya da ağız diş sağlığı merkezlerinden alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'na da bağlı olsa herhangi bir hastanenin diş kliniğinden sevk kabul edilmiyor. Hastalar sevkle bu uzmanlardan hizmet aldığında, devlet Türk Dişhekimleri Birliği'nin asgari ücret tarifesinden tedaviyi karşılıyor, hastaya geri ödüyor. Hastalar emekliyse yüzde 10, çalışan ise yüzde 20 katkı payı ödemek zorunda. Bilindiği gibi yıllardan beri ortodonti tedavisi görmesi çocuk hastalara yıllar sonraya randevu veriliyor, çocuklar sıra beklerken büyüyordu. Şimdi önemli bir fırsat var. Bu hizmeti devletin ödüyor olması önemli bir avantaj. Maalesef ortodonti bir toplum sağlığı sorunu haline geldi. Özelde ücretler yüksek olduğu için vatandaş ulaşamıyordu. Hastalar önemli bir olanağa sahip oldu.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim